בשנה החולפת העבירו הרשויות הישראליות לוועדה המרכזית הפלסטינית לתיאום סחורות שתי רשימות, הכוללות יחד כ-100 פריטים של ציוד רפואי וציוד תקשורת, והודיעו כי יהיה ניתן להכניסם לרצועה ללא צורך ב”תיאום מיוחד” מול משרדי הבריאות או התקשורת הישראליים, בהתאמה.
ישראל מגבילה במשך שנים כניסה לעזה של חומרי בניין, כימיקלים, וחלקי חילוף הנחוצים לתעשייה, לחקלאות, למערכת הבריאות ולתחזוקה ופיתוח של תשתיות אזרחיות בסיסיות ברצועה. היא בוחרת להגדיר אלפי פריטים כ”דו-שימושיים” – הכוונה לסחורות שיש להן שימוש אזרחי מובהק אך קיים חשש, לטענת ישראל, שישמשו גם לצרכים צבאיים. רשימת הפריטים שישראל מגדירה כ-“דו-שימושיים” בהקשר להכנסתם לעזה ולגדה המערבית חורגת בהרבה מהמקובל על פי סטנדרטים בינלאומיים וכוללת קטגוריות עמומות ורחבות כגון “ציוד תקשורת” או “כלי רכב”. הרשימה שנוגעת לרצועת עזה ארוכה במיוחד.
פריטים שמוגדרים “דו-שימושיים” על ידי הרשויות הישראליות אינם אסורים בהגדרה, אך הכנסתם לרצועה מצריכה “תיאום מיוחד”, כלומר הליך תיאום מורכב אף יותר מסחורות “רגילות” לרצועה דרך מעבר כרם שלום. בפועל, מענה מצד ישראל לבקשות רבות להכנסת פריטים “דו-שימושיים” לרצועה מתעכב במשך זמן רב, או שלא מגיע כלל, על אף שהם חיוניים לתפקודן התקין של מערכות אזרחיות שונות.
ציוד רפואי
ב-2.1.23 הוועדה הפלסטינית המרכזית לתיאום סחורות, היושבת תחת רשות המעברים והגבולות של הרשות הפלסטינית, פרסמה כי ישראל הודיעה על 50 פריטים רפואיים שלא יצריכו “תיאום מיוחד”, ביניהם: אינקובטורים, מדי-חום, דפיברילטורים, מכונות הנשמה, מדי-סוכר וכסאות גלגלים חשמליים.
עם זאת, ישראל ממשיכה לדרוש תיאום מיוחד עבור הכנסה של מאות פריטים רפואיים הנחוצים לתפקוד חיוני של מערכת הבריאות. ב-9.1 דיווחו כלי תקשורת בעזה כי עשרות אמבולנסים השתתפו בשיירת מחאה בצידו הפלסטיני של מעבר ארז, כנגד ההגבלות על כניסת ציוד רפואי לרצועה.
לעיון ברשימת הציוד הרפואי שהוחרג מדרישת ישראל לתיאום מיוחד, לחצו כאן.
ציוד תקשורת
ב-28.3.22 פרסמה הוועדה הפלסטינית המרכזית לתיאום סחורות רשימה של 56 פריטי ציוד תקשורת שישראל הודיעה כי לא תדרוש עבורם תיאום מיוחד, ביניהם: סורקים, מסכי מחשב, עכברים, מקרנים, מטענים, שומרי מסך לטלפונים ניידים, אוזניות וכמו כן, “מוטות סלפי”.
לעיון ברשימת ציוד התקשורת שפורסמה, לחצו כאן.
שינויים נוספים במדיניות ישראל בנוגע לכניסת פריטים “דו-שימושיים” לעזה
ב-28.1.22 פרסמה הוועדה הפלסטינית לתיאום סחורות כי ישראל קבעה שכדי להכניס מלט לבן לעזה לא יידרש עוד “תיאום מיוחד” מול הרשויות הישראליות, ופברואר 2022, נקבע כך גם לגבי הכנסת יריעות פלדה לרצועה.
בדצמבר 2022, הוקם בעזה מתחם מיוחד, בפיקוח האו”ם, המיועד לתיקון סירות דיג בעזה, והוכנס אליו משלוח פיברגלס לתיקון של כ-10 סירות שיצאו מכלל שימוש בעקבות המחסור בחומרים הנדרשים. מאות סירות נוספות בעזה ממשיכות להמתין לתיקון. בינואר 2023 דווח כי בהמשך להקמת המתחם, הוכנסו לרצועה גם כ-12 מנועים לסירות, המוגדרים אף הם כציוד “דו-שימושי”.
***
ההגבלות שישראל אוכפת על כניסת סחורות לעזה מביאות לפגיעה באינספור היבטים של חיי היום-יום ברצועה, בתשתיות אזרחיות בסיסיות, בתעשייה ובמערכת הבריאות. מעיון ברשימות הפריטים שישראל “החריגה” מדרישתה לתיאום מיוחד ניתן להסיק עד כמה הגבלת אותם פריטים הייתה שרירותית ומיותרת מלכתחילה. קשה להבין למה פריטים כמו עכברי מחשב או מדי חום דרשו תיאום מיוחד עד כה. משתקף מכך גם עומק שליטתה המתמשכת של ישראל על החיים ברצועה, וזאת תוך התנערות מתמדת מאחריות לנזקים שמדיניותה יוצרת.
ככוח כובש ישראל מחויבת, על פי חוק, להימנע מהגבלות או עיכובים על כניסת סחורות לעזה הנדרשות להבטחת חיים תקינים עבור תושביה, ולדאוג לכניסה רציפה ומהירה של כל הנחוץ לשם כך.