הליך הגשת בקשה לוויזת ביקור או שהות במדינה זרה היא פרוצדורה סבוכה ומתישה עבור אזרחים ואזרחיות רבות בעולם. עבור פלסטינים תושבי עזה, יש חסם נוסף בתור לשגרירות: הבירוקרטיה הישראלית.

תושבי עזה שנדרש מהם להגיע באופן פיזי לנציגות קונסולרית הממוקמת בתל-אביב או ירושלים, זקוקים גם להיתר יציאה לישראל. כמו במקרים רבים הכוללים התמודדות עם הבירוקרטיה של משטר ההיתרים הישראלי, רבים ממבקשי היתרי יציאה לצרכים קונסולריים מסורבים, או אינם מקבלים מענה כלל וכך מפספסים את התור שנקבע להם מבעוד מועד.

כך, במקרה של נאסר (שם בדוי) תושב עזה שסייענו לו לאחרונה ביציאה לשגרירות ארה”ב עבור הליך הגירה שנמשך למעלה מארבע שנים. את הראיון הראשון בשגרירות ילדיו הקטנים נאלצו לעבור בלעדיו, מאחר ויום בודד לפני מועד הראיון, מת”ק עזה מסר כי בקשתו להיתר סורבה. ילדיו השלימו את הליך ההגירה ומחכים לו, יחד עם אשתו, בארה”ב. לאחר שפספס ראיון נוסף בשל אי-מענה מישראל, וכשמאמצינו מול הרשויות לא עלו, הגשנו ב-14.2 עתירה מנהלית דחופה כנגד אי-מתן מענה. כשהמת”ק השיב לבסוף בחיוב, היה זה מאוחר מדי: התשובה ניתנה באותו היום בו נקבע הראיון אך רק בשעת אחר הצהריים, כשנאסר כבר לא יכל להגיע במועד.

חמד (שם בדוי) התקבל ללימודי תואר ראשון בארה”ב. בתחילת פברואר, נקבע לו תור לראיון בשגרירות האמריקאית שבירושלים לצורך קבלת אשרת סטודנט והוא הגיש בקשה להיתר. עברו שבועות, וחמד לא קיבל מענה – לא סירוב ולא אישור. הסמסטר הראשון ללימודים החל בתחילת חודש מרץ, מועד הראיון הגיע וחלף ועדיין, שום מענה מישראל. פנינו בשמו לרשויות לקראת הראיון החדש שנקבע לסוף מרץ, ועל אף שנמסר לנו שהבקשה כבר טופלה, היה זה רק בערב לפני הראיון שחמד קיבל תשובה רשמית ולבסוף יצא לראיון.

בחודש הקודם סייענו גם להנאא (שם בדוי), תושבת עזה שביקשה להשלים תהליך הגירה שיאפשר לה להתאחד עם בן זוגה ובתם, בת השנה. אחרי שהחמיצה ראיון בשגרירות האמריקאית בגלל אי-מענה, פנינו בשמה לרשויות וכבר ביום למחרת, בקשתה אושרה. האישור המהיר של הבקשה לאחר חודשים של התעלמות מצד הרשויות הישראליות מעיד עד כמה אי-המענה נעדר כל הצדקה מלכתחילה.

הסגר הישראלי מוסיף מימד נוסף לבירוקרטיה של ההגירה, ומערער על הזכות הלגיטימית של פלסטינים לקבל גישה לשירותים קונסולריים. במציאות החיים בעזה אלו שירותים שעונים על צורך בסיסי ולעיתים הומניטרי כמו קיום חיי משפחה, השכלה ובריאות. אופן הטיפול של הרשויות הישראליות בבקשות הללו גובה גם מחיר כלכלי גבוה בהליך שממילא דורש משאבים. כך, הרשויות הישראליות מונעות תנועה בפועל אף מהמעטים שעומדים בקריטריונים לנוע דרך מעבר ארז, והם נותרים תקועים בתור.