כלכלה

כלכלה

לכיבוש אופי שונה בשטחי B, A ו-C. כך הוא נראה בשטח G, עזה, שם ישראל: Back
09

מתיימרת לנהל את הכלכלה

ישראל נוטלת על עצמה את ההחלטה מה כדאי, רווחי, או כלכלי לייצר בעזה ולשווק מחוצה לה. על פי תשובה של מתאם פעולות הממשלה בשטחים לבקשת חופש מידע שהעלה גישה, השיקולים שמנחים את מתפ"ש הם "שיקולים הנוגעים לאפשרויות הייצור, הביקוש וההיצע בשווקים הרלוונטיים".

10

יוצרת בעזה שוק שבוי ומנצלת אותו

השליטה הישראלית במעברים הקרקעיים, שדרכם נכנסת ויוצאת הסחורה מעזה, מאפשרת לישראל להגביל שיווק סחורה לתוך עזה ושיווק ממנה וכך להשפיע על רמת הרווחה הכלכלית והתעסוקתית ברצועה.

11

בעלת השפעה מכרעת על יוקר המחייה בעזה

משום שישראל היא כיום המקור הכמעט-בלעדי של כל התוצרת והמוצרים הנכנסים לעזה.

22

מסכנת יבולים

מטוסים של חברת קבלן ישראלית, שנשכרת על-ידי משרד הביטחון, מרססים חומרים קוטלי צמחייה לאורך הגדר המפרידה בין ישראל לעזה, לכאורה במטרה להבטיח קו ראייה נוח לכוחות הישראליים שעל הגדר. כתוצאה מכך, יבולים רבים, חלקם בעומק של יותר מ-500 מטרים לתוך רצועת עזה, ניזוקים ויתכן גם שבריאות העובדים והתושבים החיים באזור בסכנה. החקלאים תושבי האזור חיים בחשש מתמיד מפני הריסוסים, וסובלים מנזקים כלכליים עצומים.

30

גורמת לכך שעבודה בבנייה היא פרנסה לא יציבה

מפעם לפעם, כצעד של ענישה קולקטיבית, ישראל עוצרת כניסה של חומרי בניין לעזה, באופן חלקי או גורף. מעבר לעיכוב של שיקום רצועת עזה לאחר סבבי הלחימה, ההגבלות מביאות באופן ישיר לאבטלה של אלפים המועסקים בתחום הבניין בעזה. כ-70 אלף עובדים מתפרנסים באופן ישיר או עקיף מענף הבניין בעזה.

32

מאלצת מצב בו גם המטבע בעזה ישראלי

הכלכלה בעזה ובגדה המערבית ממשיכה להתבסס על השקל הישראלי. המדיניות הפיננסית שמשפיעה על חוזק המטבע הישראלי נקבעת בבנק ישראל, כמו גם גובה המע"מ ועוד היבטים כלכליים משמעותיים, וכך קורה שישראל שולטת במידה רבה על הפעילות המוניטרית בעזה.

36

מתירה למכור בישראל רק חצילים ועגבניות תוצרת עזה

במרץ 2015 ישראל החלה מאפשרת שיווק של סחורה חקלאית מעזה לישראל, לראשונה מאז הטלת הסגר, ב-2007. עם זאת, ישראל מתירה לשווק לשטחה רק עד 400 טון חצילים ועגבניות בחודש. מחירי הירקות בעזה זולים משמעותית ויכולים היו להקל על הצרכן הישראלי. קרבתו וגודלו של השוק בישראל בונים אותו כיעד טבעי למגדלים בעזה.

37

מאפשרת לשווק רהיטים בישראל, אוסרת להכניס עץ לבנייתם

במרץ 2015 ישראל הכריזה על קורות עץ עבות מחמישה סנטימטר כעל פריט "דו-שימושי" (בהמשך הרחיבה את האיסור לכל קורת עץ העבה מסנטימטר) ובכך מנעה כמעט כליל את כניסתן לרצועה. בספטמבר 2015, לעומת זאת, ישראל הכריזה כי לראשונה מאז הטלת הסגר, תאפשר ליצרנים בעזה לשווק רהיטים לשווקים בישראל. בעלי הנגריות בעזה נותרו תוהים ממה לייצר את הרהיטים.

42

קובעת איזו סחורה חקלאית תשווק לגדה המערבית ואיזו לא

לאחר מבצע "צוק איתן" ישראל התירה, לראשונה מאז 2007, לסוחרים מעזה לשווק סחורה חקלאית בגדה המערבית ובישראל. בישראל, מותר לשווק רק חצילים ועגבניות. מתאם פעולות הממשלה בשטחים פרסם רשימה קצרה של סוגי הירקות שישראל תאפשר לחקלאים בעזה לשווק בגדה המערבית. רשימה זו אינה כוללת שלל גידולים איכותיים שיש בעזה מי שישמחו לשווקם ובכלל זאת תפוחי אדמה, תרד, אפונה ושעועית.