קריאת המחקר המלא»
לקריאת נייר העמדה קרוב-רחוק: היבטים כלכליים של בידול רצועת עזה מהגדה המערבית»
לאחר שבע שנים קשות של סגר, ובעקבות עוד סבב לחימה, בקיץ 2014, שגבה קורבנות רבים והותיר הרס עצום, דומה שנעשים כעת ניסיונות מהוססים לשיקום כלכלי של רצועת עזה: אל מול התחייבות עשרות ממדינות העולם להזרים מיליארדי דולרים למימון השיקום, קם מנגנון שאמור לאפשר מכירה של חומרי בניין על מנת למלא את הצרכים, שרק התעצמו בעקבות הלחימה; ישראל החלה – לראשונה מזה שבע שנים – להתיר שיווק מוצרים מעזה בגדה והכריזה על הקלות מינוריות בקריטריונים ליציאת אנשים.
בחלוף החודשים התברר שגם אם כוונות טובות עומדות מאחורי ההכרזות, בכל החזיתות לא קורה די: מנגנון האישור והסינון של חומרי הבניין טרם החל לטפל בצרכים הגדולים, כגון בניית בנייני מגורים או תשתיות אזרחיות כמו מרפאות ובתי ספר (והמימון מגיע בטפטוף); השיווק לגדה עוד מוגבל וקצוב; פתיחת השוק הישראלי בפני תוצרת חקלאית בשנת השמיטה עשויה לאותת על שינוי, אך יש עוד דרך לעשות עד לתנופת מסחר, שתבטיח סיכוי לשיקום ולפריחה משמעותיים; המגבלות שהטילה ישראל על תנועת פלסטינים בין עזה לגדה נותרו, עקרונית, בעינן.
עוד לפני הלחימה בקיץ וההכרזות אחריה על ההקלות בשיווק, יזם ארגון גישה מחקר בקרב אנשי מקצוע מובילים ברצועה, מענפים שונים של המגזר היצרני, כדי ללמוד על האפשרויות שעומדות לרשותם בכל הנוגע לשיווק בגדה, לכשיינתן, על הקשיים שניצבים בפניהם, על הפוטנציאל שטמון בענפים שבהם הם פועלים ועל שאיפותיהם ותקוותיהם לעתיד.
במסגרת המחקר נערכו חמש קבוצות מיקוד, בכל אחת נציגים של אחד מתעשיות הרהיטים, עיבוד המזון, החקלאות, הטקסטיל וההיי-טק. כל ענף מהחמישה מייצג מסורות שונות, ציבורים שונים של עובדים, חוויות ואתגרים שונים. משותף לכולם הצורך לצאת אל מחוץ לגבולות הרצועה כדי לשקם את הסקטור שלהם, להתפתח, להשתקם ולצמוח. שבע שנות הנתק עם הגדה פגעו קשות בכלכלה של עזה ובאפשרויות של יזמים אלה. גם אם היו מסירים לגמרי את מגבלות התנועה היו סוחרים אלה עומדים בפני קשיים מהותיים של שווקים שהשתנו, צרכים שנענו ממקורות אחרים, מערכות קשרים שדורשות שיקום ופיתוח ומאמצים לרכוש ידע ואמון.
אבל השערים לא נפתחו ללא הגבלה. ההיתרים על השיווק מגבילים את כמות הסחורה שניתן להעביר לגדה ומוגדרים על פי תנאים שונים – ביטחוניים, מקצועיים ופרוצדורליים. לא כל הענפים רשאים לשווק בגדה, לא כל המוצרים בענפים שכן מורשים, זכו בהיתר שיווק. הדרך עדיין ארוכה. מתוך השיחות עלה רעב גדול של המשתתפים לקחת חלק בצמיחה שתביא למחזורים גדולים, בעיקר לאפשרויות תעסוקה, מערכות קשרים עסקיות ואישיות, הזדמנות להתפתחות – כל הדברים שהמגבלות החמורות על תנועה חונקות.
מחקר זה נועד לבחון את הפוטנציאל הכלכלי שיש לענפים מובילים ברצועה משהותר שיווק לגדה ואת החסמים שמקשים על פוטנציאל זה להתממש.