מיום ג’ בבוקר (2.8) ישראל מגבילה תנועה לאורך עוטף עזה ומונעת גישה למעבריה עם רצועת עזה, ארז לתנועת אנשים ומעבר כרם שלום לתנועת סחורות, ואת התנועה דרכם. זאת, לטענת הרשויות בישראל, עקב גל המעצרים הנרחב בגדה המערבית והחשש מתגובת נגד מצד כוחות חמושים ברצועה  

חולים שנמנע מהם טיפול רפואי, מקרים הומניטריים נוספים שנחסמת יציאתם, סיכון להפחתה נוספת באספקת החשמל הירודה ממילא והפסדים כספיים גדולים לאוכלוסייה שחיה גם ככה במצוקה הומניטרית קשה – אלו ההשלכות של סגירת המעברים.  

מאות בני אדם ממתינים לטיפול רפואי חיוני שאינו זמין בעזה. מאז שישראל סגרה את מעבר ארז, יצאו רק חולים בודדים לטיפול דחוף מחוץ לעזה, באמבולנסים שהגעתם התעכבה בשל חסימות הכבישים בעוטף עזה. בתקופה האחרונה יוצאים מהרצועה מדי יום כ-100-120 חולים ומלוויהם, בממוצע. סגירה ממושכת בארז מעמידה את חייהם ובריאותם בסכנה. 

סגירת מעבר ארז מונעת יציאה של כ-14,000 תושבי עזה המחזיקים, נכון להיום, בהיתרי “סוחר” ו”צרכים כלכליים” המאפשרים יציאה לצרכי פרנסה בישראל. כל יום שבו המעבר סגור בפני יציאת עובדים מהרצועה נמנעת פרנסה מאלפי אנשים ומהמשפחות הנסמכות עליהם ומביא להפסדים של מיליוני שקלים לכלכלת הרצועה. 

בנוסף לאלה, נמנעת כבר שלושה ימים יציאתם של מאות תושבים שקיבלו היתר מישראל לצרכים הומניטריים, וביניהם תושבים שאושרה יציאתם לביקור קרוב משפחה מדרגה ראשונה שמתחתן, גוסס או נפטר בישראל או בגדה 

החלטת ישראל לסגור את כרם שלום, מעבר הסחורות המרכזי לעזה, מונעת כניסה של סחורות, ביניהן מזון, תרופות ודלק לתחנת הכוח האחת ברצועה. אם הסגירה תימשך, אספקת החשמל לתושבים, שזמינה היום בסבבים של 8 שעות חשמל ואחריהן 8 שעות נתק, עלולה להיפגע אף יותר ולהעמיד בסכנה גם את אספקת המים, הטיפול בשפכים, ואת תפקודם של בתי החולים ברצועה.  

סגירת כרם שלום מונעת גם יציאה של הסחורות המעטות מעזה שישראל מאפשרת לשווק מחוץ לרצועה, בהפסדים רבים לחקלאים/ות, סוחרי/ות, ולכלכלה המקומית. לפי משרד החקלאות בעזה, ביום ג’ נמנעה יציאה של בין 15 ל-20 משאיות של תוצרת חקלאית מהרצועה. גם הסוחרים המעטים שהצליחו למכור את סחורתם בעזה, עשו זאת בהפסד עצום.  

סוחר מעזה שנמנעה כניסה של 10 משאיות פירות שהזמין סיפר ל”גישה” שהוא משלם כעת עשרות אלפי שקלים על אחסון הסחורה במקררים באשקלון, בלי יכולת להעריך אם יוכל אי פעם לשווקה.  

“ההחלטה היא שרירותית וזה משאיר אותך במצב של אי וודאות, לא יודעים מתי המעבר יחזור לפעול, והכל תלוי בזה”, סיפר.  

החלטת ישראל לסגור את מעבריה עם עזה היא פגיעה קיצונית בפלסטינים ברצועה המתווספת לנזקים הקשים שהיא גורמת להם בשגרה באמצעות הסגר הבלתי חוקי שהיא כופה זה 15 שנה, ועשורים של הגבלות תנועה שקדמו לו. 

למידע נוסף, קראו את הפניה שהוצאנו עם “רופאים לזכויות אדם” לשר הביטחון, ליועץ המשפטי לממשלה ולמתאם פעולות הממשלה בשטחים, כאן.