מיום ג׳ בבוקר (5.9) ישראל מונעת באופן גורף הוצאת סחורות מרצועת עזה דרך מעבר כרם שלום. למרות שלא פורסמה החלטה רשמית של ישראל בעניין, על פי דיווחים, ההחלטה קשורה לאירוע שהתרחש ביום ב’ (4.9), בו סוכלה הברחת חומר נפץ בתוך משלוח בגדים. כניסת סחורות לרצועה דרך מעבר כרם שלום ממשיכה להתאפשר בכפוף להגבלות שמטילה ישראל בשגרה.

“ההחלטה נעדרת כל הצדקה, במיוחד נוכח העובדה כי אלפי אזרחים, ביניהם הסוחרים והעובדים במגזרי החקלאות והתעשייה השונים, נענשים בצורה ישירה על לא עוול בכפם ובגין אירוע אחד שאינו קשור אליהם בכל דרך שהיא. מכאן שגם מדובר בהחלטה אשר נובעת ממניעים ענישתיים ומהווה ניצול לרעה של שליטתכם על המעברים”, מתריע ארגון גישה במכתב בהול ששלח היום (6.9) לשר הביטחון ולמתאם פעולות הממשלה בשטחים, בדרישה לביטול ההחלטה. “קשה עוד יותר העובדה כי לא ידוע ולא ברור משך תקופת סגירת המעבר ליציאת סחורות, למרות תוצאותיה הרות האסון על האוכלוסייה בעזה”.  

על פי ההערכות ברצועה, עצירת השיווק מעזה בידי ישראל כבר גרמה הפסדים של מאות אלפי שקלים לענף החקלאות, בו מועסקים למעלה מ-60 אלף עובדים, ולענפי התעשייה השונים, המעסיקים אלפי עובדים אחרים. סוחרים ומשווקים סופגים נזקים בלתי הפיכים שימשיכו להתעצם בכל יום של סגירת המעבר לשיווק. 

ישראל מונעת באופן גורף הוצאת סחורות מרצועת עזה דרך מעבר כרם שלום

מעבר כרם שלום, הנשלט אזרחית וביטחונית על ידי ישראל, הוא מעבר הסחורות העיקרי של רצועת עזה והיחיד בינה ובין ישראל. כל תנועה של סחורות דרכו מחויב בתיאום מול הרשויות הישראליות, בכפוף להגבלות שאוכפת ישראל על כניסה ויציאה של סחורות ובהתאם לבידוק ביטחוני המתבצע בו. בין 2007 ל-2014 ישראל אסרה כליל על הוצאת סחורות מעזה לשיווק בישראל ובגדה המערבית, והתאפשרה רק יציאה מצומצמת מאוד של סחורות לייצוא בחו”ל. מאז שלהי 2014, ישראל החלה בהדרגה לאפשר הוצאה מוגבלת של סחורה חקלאית, ריהוט, טקסטיל ומעט סחורות נוספות לשיווק בגדה המערבית ובישראל. לצד זאת, היא ממשיכה להגביל ולהכביד על יציאת סחורות מהרצועה, תוך פגיעה ממושכת ועמוקה בכלכלה הפלסטינית. מאז קיץ 2021 מתאפשרת יציאה של סוגים מעטים של סחורה מעזה למצרים דרך שער סלאח א-דין, שבשליטה מצרית. 

זו אינה הפעם הראשונה שבה ישראל חוסמת תנועת סחורות מסוגים שונים דרך מעבר כרם שלום בתגובה לאירועים נקודתיים, בהם ניסיונות הברחה. בין מאי ליולי 2023, אכפה ישראל איסור גורף על הוצאת רהיטים מהרצועה לאחר שסיכלה לכאורה ניסיון להברחת כלי נשק במשאית שהובילה ריהוט מעזה לגדה. הוצאת הריהוט מעזה לשיווק בישראל ובגדה המערבית כפוף מאז להגבלות נוספות, בהן הגבלה על היקף משלוחי הריהוט שניתן להוציא ביום.

ישראל משתמשת בשליטתה על המעברים כאמצעי ענישה גם במקרים שלא מעורבים בהן נסיונות הברחת נשק, ופוגעת כך בתעשיות שלמות. באוגוסט ובנובמבר 2022, ישראל חסמה במשך כמה שבועות בכל פעם יציאה של דגים מעזה לשיווק בגדה המערבית לאחר תפיסה של משאיות שהובילו דגים מעזה באופן שאינו תואם את הנהלים הישראליים בנושא. גם אחרי שהוסר האיסור המוחלט על הוצאת דגים דרך כרם שלום, ישראל ממשיכה לאכוף מכסה שרירותית הפוגעת קשות בענף הדיג ברצועה. 

שוב ושוב, עושות הרשויות הישראליות שימוש פסול בשליטתן על המעברים, תוך הפרה של חובותיהן החוקיות לאפשר תנועה של אנשים וסחורות הנחוצה לקיום חיים תקינים והתנערות מאחריות לחייהם ולזכויותיהם של פלסטינים תחת כיבוש. על ישראל לבטל מייד את החלטתה הפסולה, המהווה ענישה קולקטיבית בלתי חוקית, ולחדש לאלתר יציאת סחורות מעזה דרך מעבר כרם שלום. 

לקריאת הודעה לתקשורת בנושא, לחצו כאן. 

לקריאת המכתב, לחצו כאן.