החל מיום 4.5.23 ישראל מונעת באופן גורף שיווק של רהיטים מעזה בגדה. הודעה רשמית מטעם הרשויות בישראל אודות הסיבה להטלת האיסור מעולם לא פורסמה, אך מדיווחים בתקשורת ניתן להסיק שמקור האיסור באירוע נקודתי שבו נתפסה משאית שהובילה ריהוט מעזה לגדה ונטען כי הוחבאו בה אמצעי לחימה.

המניעה הגורפת לשיווק הרהיטים מרצועת עזה גורמת לפגיעה קשה בתעשיית הריהוט ובאלפי הסוחרים והעובדים המועסקים בענף זה. בהתאם להערכה ראשונית של איגוד סוחרי העץ והרהיטים ברצועת עזה, בתוך פחות מחודש נגרמו הפסדים של מאות אלפי שקלים ואם האיסור יימשך עובדים רבים עלולים לאבד את מקום עבודתם ומקור פרנסתם ופרנסת משפחותיהם.

ענף הריהוט בעזה, מהוותיקים והבולטים בכלכלת עזה, עודנו משתקם משבע שנים (2007-2014) בהן ישראל חסמה באופן מוחלט שיווק של רהיטים מחוץ לרצועה. גם היום, טרם הוטל האיסור החדש, הענף סובל מקשיים רבים הנובעים מהגבלות שישראל מטילה על הכנסת חומרי גלם לרצועה ותנועת סוחרים ובעלי מפעלים מהענף.

ענישה קולקטיבית: איסור חדש על שיווק ריהוט מעזה

 

ב-28.5 פנינו לשר הביטחון ומתפ”ש בשמם של איגוד סוחרי העץ והרהיטים ברצועת עזה, בדרישה להסיר את המניעה הגורפת. במכתב התייחסנו לכך שההחלטה של ישראל לחסום את שיווק הרהיטים מהווה ענישה קולקטיבית בלתי חוקית: “המניעה הגורפת חורגת מגדר הסביר ואינה מידתית. אין הצדקה בצעד גורף זה, זאת במיוחד משום שהוא מתבסס על מקרה קונקרטי אחד, שאין בינו לבין יתר המשווקים והמובילים כל קשר (…) מדובר בפגיעה מכוונת בכלכלה של רצועת עזה ובתושביה ובהפרת החובה לכבד ולשמור על תקינות של החיים האזרחיים של האוכלוסייה האזרחית בעזה”.

מניעת שיווק מוצרי ריהוט מצטרפת לשורה של הגבלות תנועה מתמשכות ונקיטת ישראל בצעדים המהווים ענישה קולקטיבית, בהם סגירות חוזרות ונשנות של המעברים ארז וכרם שלום, והטלת מגבלות על תנועת אנשים וסחורות.