26 באפריל, 2021. מתאם פעולות הממשלה בשטחים הודיע אמש (25.4) כי החליט לצמצם את שטח הדיג של עזה מ-15 לתשעה מיילים ימיים. הבוקר, לאחר שדווח על ירי רקטה במהלך שעות הלילה, פרסם המתאם כי החליט לאסור באופן גורף כל יציאה למרחב הימי של עזה, “עד להודעה חדשה” .

ישראל ממסגרת את המגבלות המשתנות על שטח הדיג כתגובה לירי של רקטות מהרצועה לעבר ישראל, על אף שאין קשר בין עובדי ענף הדיג בעזה לבין האירועים. בכך, ישראל פוגעת למעשה באלפי הדייגים ומשפחותיהם הנסמכים על הדייג למחייתם, וכן בכלל השוק המקומי והאוכלוסייה ברצועת עזה. כל אלו יינזקו קשות, במיוחד בתקופה זו של חודש לנוכח הנזקים שנגרמים לכלכלה בעזה מהצעדים לבלימת התפשטות נגיף הקורונה.

ירי מכוון לעבר ריכוזי אוכלוסייה מהווה הפרה של החוק הבינלאומי ועשוי להיחשב לפשע מלחמה. המשחק של ישראל במרחב הדיג מהווה ענישה קולקטיבית, אף היא בלתי חוקית, של מגזר שלם, על מעשים שאין טוען שקשורים אליו. צמצום המרחב שוב הוא החלטה שרירותית הפוגעת במזיד באחד הענפים המאותגרים ברצועה.

זו אינה הפעם הראשונה שבה ישראל נוקטת בצעד זה. ישראל כופה במשך שנים הגבלות משתנות על מרחב הדיג, כאשר צמצומו משמש תדיר כאמצעי לענישה קולקטיבית מתמשכת. ב- 2019 ישראל צמצמה את שטח הדיג לפחות תשע פעמים כצעד של ענישה קולקטיבית, בארבע מהן הוטל סגר ימי מלא. היא המשיכה בכך גם במהלך 2020. ההגבלות השונות על מרחב הדיג, שכוללות, בין היתר, מניעת כניסת חומרים שנדרשים לשיקום סירות שנפגעו מחיל הים, או מתאונות בים, ואכיפתן האלימה בידי ישראל, פגעו קשות ברווחיות הענף הוותיק, ורבים עזבו את המקצוע. מספר העובדים בענף הדיג ירד מכ-10,000 בשנת 2000 לכ-3,600 בתחילת 2020. רוב הממשיכים, עושים זאת בלית ברירה בשוק העבודה הרווי של הרצועה ובאחוזי אבטלה של 43 אחוז.

הבוקר שוחח רכז השטח של גישה עם ניזאר עיאש, ראש איחוד הדייגים בעזה. לדברי עיאש: “ישראל ממשיכה עם פרקטיקה של ענישה קולקטיבית כלפי תושבי עזה. זה משפיע לא רק על הדייגים ומשפחותיהם, אלא גם על יתר האנשים שפרנסתם תלויה בפעילות שגרתית תקינה של הענף. המצב הכלכלי בעזה בלאו הכי קשה, הקורונה מתפשטת, ובסגירת המרחב הימי ישראל גם מוסיפה לנו את הצרה הזאת.”

בתגובה להחלטת ישראל לאסור יציאה לשטח הדיג של עזה, ארגוני זכויות האדם גישה, אל מיזאן ועדאלה שיגרו הבוקר פניה לשר הביטחון, ליועץ המשפטי לממשלה ולמתאם פעולות הממשלה בשטחים, בדרישה כי יבטלו את ההחלטה. בפנייתם כתבו הארגונים כי “ההחלטה לסגור את המרחב הימי מהווה הפרה בוטה של חובות ישראל כלפי האוכלוסייה האזרחית ברצועת עזה ופגיעה קשה בזכויותיהם וביכולתם לנהל חיים תקינים. מדובר בהחלטה בלתי חוקית, המנוגדת באופן מובהק לדין, לפסיקתו של בית המשפט העליון ואף להתחייבויותיה המוצהרות של מדינת ישראל. היא מובילה לפגיעה בלתי מוצדקת, בלתי סבירה ובלתי מידתית בזכות לתנועה, לחופש עיסוק ופרנסה, ולכבוד.”