21 ביולי, 2021. חודשיים לאחר הפסקת האש, ישראל ממשיכה לנצל לרעה את שליטתה במעברים ובמרחב הדיג, מגבילה תנועת אנשים וסחורות לעזה וממנה ואוסרת לחלוטין על כניסת חומרי בניין תוך פגיעה קשה בתושבי הרצועה. זאת בניגוד למחויבויותיה החוקיות והמוסריות לאפשר לתושבים גישה לכל הנחוץ לשיקום ההריסות ולקיום חיים תקינים.

 

מעבר כרם שלום

ביום שני, 12 ביולי, הודיע מתאם פעולות הממשלה בשטחים על הקלות מינוריות במעבר סחורות. ישראל הרחיבה במעט את רשימת המוצרים שהיא מתירה את כניסתם דרך המעבר. החל מה-12 ביולי מתאפשרת הכנסה לעזה של מכשירים רפואיים, ציוד דגה, ציוד לחקלאות, חומרי גלם לקוסמטיקה ולחומרי ניקוי וחומרי גלם לתעשיית התרופות, בדים, נעליים, כלי בית, כלי בית ספר, תיקים, מברשות, כיסאות רפואיים, שמיכות ועוד.

השינויים אינם מספקים את הצרכים הנוכחיים ובוודאי שאינם מפצים על החוסרים העצומים בעזה. ישראל מוסיפה להטיל מגבלות על תנועת סחורות מעזה ואליה, ומונעת כניסה לרצועה של אלפי פריטים אשר נחוצים לתושבים, בהם חומרי גלם, פריטים וחלקי חילוף החיוניים לייצור בענפי כלכלה רבים ולתיקון תשתיות המים. ישראל אינה מאפשרת כניסה של חומרי בניין הנחוצים לשיקום בנייני מגורים ומבנים אזרחיים שניזוקו מאוד או נהרסו כליל כתוצאה מהלחימה.

ישראל גם ממשיכה לאסור באופן גורף כניסה של ציוד תקשורת. איימן בקרון, מנהל חברת ‘פאל בוקס לפלאפוניםו’חברת אלקודס לטכנולוגית מידע‘ סיפר לגישה שישנה עלייה של בין 30 ל-20 אחוזים במחירי מכשירים ניידים, מחשבים וטאבלטים. לדברי בקרון, “לפני ההתקפה על עזה הזמנתי סחורות רבות שכבר למעלה מחודשיים תקועות בישראל. ככל שהזמן עובר המחסנים של החברות בעזה מתרוקנים, והערך של הסחורה שתקועה בישראל – יורד”.

המשך ההגבלות הישראליות על כניסת סחורות פוגע באופן דרמטי גם בענף הרכב והתחבורה. לפי איסמעיל אלנח’אלה, מנהל איגוד יבואני הרכב ברצועת עזה, ישראל מחזיקה בסחורה המוערכת בכ-30 מיליון דולרים, הכוללת למעלה מ-500 רכבים. האיסור הישראלי על הכנסת כלי רכב וצמיגים לרצועה הוביל לקפיצה דרמטית במחיריהם.

הוועדה הפלסטינית לתיאום כניסת ויציאת סחורות מעזה ואליה פרסמה ב-12 ביולי כי לראשונה מאז סבב ההסלמה האחרון יתאפשר שיווק של תוצרת פלסטיק וריהוט מעזה לישראל ולגדה המערבית. מגאהיד אלסוסי, סוחר רהיטים ותיק, סיפר לגישה כי על אף הקלות אלה, ישראל עדיין מונעת כניסת פריטים הכרחיים לתעשיית הריהוט.

ישראל מוסיפה להגביל מאוד מכירת תוצרת נוספת מהרצועה לשווקים שבגדה, בישראל ובחו”ל. ההגבלות הובילו כבר לעליית מחירים בשוק המקומי, ובתוך כך להשמדת סחורה חקלאית. צעדים אלה גרמו לבעלי עסקים ומפעלים ברצועה נזקים כלכליים כבדים, המוערכים בעשרות מיליוני שקלים, הובילו לפיטורי עובדים ולפגיעה בפרנסתן של משפחות רבות, זאת בכלכלה שבה עוד טרם הלחימה שיעור האבטלה עמד על כ-50%. נזקים קשים אלה מתווספים להרס שנגרם בסבב הלחימה האחרון.

 

מעבר ארז

התנועה דרך מעבר ארז, אשר הופסקה בידי ישראל כמעט לחלוטין מאז מרץ 2020 בתירוץ ההתגוננות מפני נגיף הקורונה, מוסיפה להיות מוגבלת מאוד. תנועה דרך המעבר מתאפשרת עבור חולים קשים, עיתונאים זרים ועיתונאים מטעם משרד התקשורת הפלסטיני, יציאה להשתלמויות בתחום הרפואה ויציאה לנציגויות זרות, השתתפות בלוויות ואבל וביקור קרוב משפחה מדרגה ראשונה הנמצא במצב רפואי קשה.

 

חשמל

ב-17 ביולי, לאור הביקוש העולה הנובע ממזג האוויר השרבי ולקראת עיד אל אדחא, הודיעה חברת החשמל ברצועה כי תפעיל את הטורבינה הרביעית של תחנת הכוח בעזה, אחרי תקופה ארוכה שבה פעלו שלוש טורבינות בלבד.

לדברי מוחמד ת’אבת, דובר החברה לחלוקת חשמל בעזה, עם הפעלת הטורבינה הרביעית התחנה תייצר מדי יממה כ-20 מגה וואט נוספים, וכי שיפיקו ארבעת הטורבינות תעמוד על כ-90 מגה וואט. השיפור באספקת החשמל יורגש בעיקר בלילות, בהם, על פי רוב, הרצועה מנותקת מחשמל.

90 המגה וואט מתחנת הכוח מתווספים ל-120 המגה וואט היומיים שנרכשים מישראל, אך אלה עדיין רחוקים מלספק את הביקוש הבסיסי של תושבי הרצועה, המוערך בכ-426 מגה וואט ביממה.

 

מרחב הדיג

ב-12 ביולי  הודיעה ישראל כי “לאור השקט הביטחוני” היא תאפשר יציאת דייגים לים עד מרחק מקסימלי של 12 מיילים ימיים (מ”י) מחלק מחופי הרצועה. נכון להיום, ישראל עדיין לא מאפשרת יציאה עד למרחק המקסימלי של 15 מ”י כפי שהתירה לפני סבב הלחימה האחרון, מרחק שעדיין קטן משמעותית מ-20 המ”י שישראל מחויבת להם לפי הסכמי אוסלו. לפי ניתוח של משרד האו”ם לתיאום עניינים הומניטריים (OCHA) המרחק שישראל מאפשרת מונע מדייגי עזה למצות את הדגה שמול חופי הרצועה, שכן סוגים של סרדינים, טונה ומקרל נמצאים במרחק של בין 10 ל-20 מייל ימי.


לעמדת גישה, ישראל מנצלת לרעה את שליטתה במעברים ובמרחב הדיג כאמצעי להפעלת לחץ פוליטי במסגרת המו”מ המתמשך עם חמאס. המשך המגבלות על תנועת אנשים וסחורות מהווה ענישה קולקטיבית של כלל אוכלוסיית עזה והיא פסולה ואסורה מכול וכול. גישה קורא לישראל לעמוד במחויבויותיה החוקיות והמוסריות ולהתיר כניסה מידית של חומרים וציוד הנחוצים לתיקון תשתיות בסיסיות ברצועה.