במעבר ארז. צילום: גישה
במעבר ארז. צילום: גישה

ביום שני (10.8) בערב הכריזה ישראל על צמצום פעילות מעבר כרם שלום לסחורות, למעט הכנסה של “ציוד הומניטרי ודלקים” לרצועת עזה, זאת בתגובה להפרחת בלוני תבערה. משעות הבוקר של יום שלישי נמנעה כניסה של חומרי בניין וחומרי גלם דרך מעבר כרם שלום. ממידע שהתקבל בגישה על ידי הועדה הפלסטינית לתיאום סחורות בעזה, ישראל מנעה כניסה לרצועה של כ-350 משאיות שנשאו מלט, קורות עץ, מוטות ברזל, חצץ, מוצרי קרמיקה וריצוף, זכוכית ואלומיניום. לדברי ותיק בתעשיית הרהיטים של עזה, “ארבע משאיות הנושאות סוגים שונים של עץ לתעשיית הרהיטים היו אמורות להיכנס דרך כרם שלום. עוד מוקדם להגיד מה סדר הגודל של הנזק הכלכלי, אך ברור כבר עכשיו שהפגיעה בענף תהיה קשה”.

רפיח

מעבר רפיח, שפעל בפעם האחרונה בין 12-14 במאי לכניסת תושבים ממצרים, נפתח אתמול, 11 באוגוסט, לכניסה וליציאה של אנשים מעזה ואליה. המעבר צפוי להישאר פתוח עד 13 באוגוסט, וצפויים לחזור דרכו לעזה כ-2,000 תושבים. אתמול יצאו את הרצועה למצרים 396 אנשים, שקיבלו היתר מעבר וכ-500 נכנסו. על פי משרד הפנים בעזה, יציאה מהרצועה דרך רפיח מתאפשרת רק עבור מקרים הומניטריים דחופים, תושבים בעלי אזרחויות זרות, ותושבים המחזיקים באשרות שהייה במצרים. שער סלאח א-דין לכניסה חלקית של סחורות ממצרים, פועל כרגיל.

זוהי הפעם השלישית שמעבר רפיח נפתח מאז נסגר ב-26 במרץ במטרה לבלום את התפשטות נגיף הקורונה. ב-13 באפריל המעבר פעל למשך ארבעה ימים, בהם נכנסו 1,636 תושבים, וב-12 במאי המעבר היה פתוח לשלושה ימים, אז חזרו לרצועה 1,168 תושבים.

קורונה וסגר קורונה על ארז

בהתאם להוראות משרד הבריאות בעזה, כל הנכנס לרצועה עובר בדיקת קורונה ונשלח לבידוד של 21 יום במרכזים שונים שהוכשרו לשם כך. במשרד הבריאות הביעו חשש שמבין השבים יהיו רבים  שיימצאו חיוביים לנגיף הקורונה. השבוע התגלו עוד שלושה מקרים מבין השבים דרך מעבר ארז, וכך עלה סך מקרי הקורונה המאומתים ל-81, מתוכם 71 החלימו, אחת נפטרה ותשעה חולים פעילים, המטופלים בבית חולים במתחם מעבר רפיח.

בשל הגבלות שמטילה ישראל במעבר ארז מאז תחילת מרץ, הוא סגור לתנועה, פרט ליציאה וחזרה של מספר קטן של חולים במצב קשה, מלוויהם, ובודדים אחרים. מספרי היוצאים מהווים אחוז בודד ממספרם בפברואר, טרם הטלת “סגר הקורונה“.

בשבועות האחרונים שיגר גישה, יחד עם ארגונים נוספים, פניות דחופות לרשויות בדרישה שישראל תסיר לאלתר את הגבלות התנועה החמורות בארז, ותאפשר הגשת בקשות מעבר לכל הצרכים, גם בהעדר תיאום פלסטיני.

חשמל

בשל הטמפרטורות הגבוהות בשבועות האחרונים עלה גם ברצועה הביקוש לחשמל וניכר עומס על המערכת. לפי נתוני האו”ם אספקת החשמל הממוצעת ליממה בחודש יולי עמדה על כ-11 שעות ביממה.