15 באפריל, 2018. היום (א’) הוגשה על ידי גישה עתירה לבג”ץ, יחד עם ארגוני זכויות האדם יש דין, האגודה לזכויות האזרח בישראל והמוקד להגנת הפרט, בדרישה שבית המשפט יורה על ביטול הוראות פתיחה באש המתירות לחיילים בגבול ישראל-רצועת עזה לירות ירי חי על מפגינים שאינם מסכנים חיי אדם. לאור מספר ההרוגים הגבוה בהפגנות הקודמות, הארגונים ביקשו מבית המשפט לקיים דיון דחוף בעתירה, עוד לפני ההפגנות הצפויות לקראת סוף השבוע הקרוב. בקשה זו לא התקבלה, אך בית המשפט הורה לנציגי הצבא להשיב בתוך עשרה ימים.

הדין הבינלאומי אוסר על שימוש בכוח קטלני אלא אם הוא נחוץ כדי למנוע פגיעה בחיי אדם – ובמקרה זה, רק כאמצעי אחרון ובמידה הנדרשת להסרת הסיכון בלבד. בשום מקרה, השתתפות בהפגנת מחאה, גם אם אינה “מחאה שקטה” וכוללת התפרעויות או הפרות סדר, אינה מהווה כשלעצמה השתתפות ישירה במעשה איבה או סיכון חיים קונקרטי שניתן להגיב כלפיו בירי. חרף זאת, הוראות הפתיחה באש מתירות לחיילים הישראלים לירות על מפגינים בשל קירבתם לגדר הגבול (מהצד העזתי), גם אם אינם מסכנים חיי אדם.

בהקשר זה חשוב לציין כי ירי קטלני בסמוך לגדר אינו מתבצע רק בעתות מחאה, אלא כדבר שבשגרה. מזה שנים מדינת ישראל אוכפת “אזור חיץ” בתוך שטח הרצועה, לאורך ובסמוך לגדר המפרידה בין ישראל לרצועת עזה, אזור אשר אליו נמנעת הגישה של תושבי רצועת עזה. ימים לפני פרוץ מחאות יום שישי, במרץ 2018, נורה למוות באזור החיץ החקלאי הפלסטיני מוחמד עטא אבו ג’אמע, בן 59. בנוסף לאובדן חיי האדם, הירי השוטף באזור החיץ מסכן את החקלאות בעזה החיונית להתפתחות כלכלית ברצועה.

לקריאת ניתוח של המצב הנוכחי בעזה לחצו כאן