
23 באוקטובר, 2017. ב-18 באוקטובר הודיעה ישראל לוועדה האזרחית בעזה על הרחבת מרחב הדיג המותר משישה לתשעה מיילים ימיים למשך “עונת הדיג”. זו הפעם השלישית מאז סבב הלחימה ב-2014 שבה הרשויות הישראליות מודיעות על הרחבה כזאת. לפי הודעה שקיבלו דיפלומטים זרים בישראל ממתפ”ש, ההרחבה אמורה להישאר בתוקף עד 12 בדצמבר.
ההרחבה בתוקף רק ברצועת הים שמדרום לוואדי עזה. במרחב צפונית לוואדי, המרחב המותר נותר כשהיה, שישה מייל.
מנתונים שאוסף ארגון המזון והחקלאות של האו”ם (FAO) עולה כי כמות הדגה שדייגי עזה מצליחים לתפוס עולה מדי שנה מאז 2011. ב-2016 עמדה הכמות על 3,306 טון.עד סוף ספטמבר השנה נידוגו 2,245 טון. ענף הדיג חשוב לכלכלת הרצועה, מפרנס אלפי משפחות ומסורתית מאכיל את תושבי הרצועה דורות רבים. הסגר הימי פגע קשות בענף והפך אותו גם למסוכן ביותר: חיל הים הישראלי עוצר דייגים ומחרים סירות. במקרים רבים נפתח ירי מספינות חיל הים אל עבר סירות הדייגים, להרתעה, לא כתשובה לירי. על פי ארגון אל מיזאן בעזה, שני דייגים נהרגו השנה מירי כזה.
ניזאר עייאש, יו”ר איגוד הדייגים ברצועה אמר לתחקירן השטח של גישה שהרחבה של שלושה מייל אינה מספיקה. ההפלגה למרחק תשעה מייל כרוכה בעלויות נוספות, כאשר אין ערובה לכך שכמות הדגים תגדל משמעותית. בתום ההרחבה הקודמת של שטח הדיג, ביוני השנה, דייגים בעזה מסרו לנו שלמרות שלא היה שינוי משמעותי כמותית, מגוון הדגה במרחק תשעה מייל היה גדול יותר, דבר שעזר לרווחיות של כמה מהדייגים. עייאש הדגיש שהדרישה מצד הדייגים היא הרחבה לאורך כל חופי הרצועה ולמרחק של 12 מייל לפחות.
הרבה לפני שדנים בהיתכנות של מיזמים יקרים, כמו איי נמל, יש לדאוג שתושבי עזה יוכלו להתפרנס כראוי, גם מהמשאב הזמין והקרוב להם ביותר, הים. הגבלת הדיג, שעל פי הסכמי אוסלו אמור היה להיות מותר עד 20 מייל מהחוף, סותרת את ההצהרות החוזרות של בכירים בישראל בדבר הצורך בשיקום כלכלי של הרצועה ותמיכה באפשרויות הפרנסה ובהתפתחות של תושביה ופוגע בזכויות של דייגי עזה להתפרנס בכבוד, ולנוע.