11.8.2015

מזה מספר שנים מדינת ישראל אוכפת “אזור חיץ” לאורך ובסמוך לגדר המפרידה בין ישראל לבין רצועת עזה, אזור אשר אליו נמנעת הגישה של תושבי רצועת עזה. ניסיונותיו של ארגון “גישה” לקבל מידע מדויק באשר לרוחבו של אזור זה ובאשר למנגנון התיאום של כניסת חקלאים לאדמותיהם שנמצאות באזור, הניבו במשך השנים תשובות סותרות.

כך למשל, לאחר מבצע “עמוד ענן” שנערך בנובמבר 2012, פרסם המתפ”ש באתר האינטרנט כי ניתן אישור לחקלאים להגיע עד מרחק של 100 מטרים מהגדר. פחות מחודש לאחר מכן, ב-11.3.2013 כתב דובר צה”ל במענה לשאלת “גישה” כי “תושבי הרצועה נדרשים שלא להתקרב למרחק הפחות מ-300 מטרים מהגדר הביטחונית” ולא ציין כי ישנן הקלות מסוימות לחקלאים. רק לאחר מכתב נוסף מ”גישה” השיב דובר צה”ל ביום 21.4.2013 שכניסת חקלאים אכן מתאפשרת לתוך “אזור החיץ” אך האמצעים הננקטים לזיהוי והרחקה של אנשים שהם אינם חקלאים, הם בעלי “היבטים מבצעיים” שלא ניתן לפרט.

עם סיומו של מבצע “צוק איתן”, ביקש ארגון “גישה” לקבל את המדיניות העדכנית בכל הנוגע ל”אזור החיץ” ואיסור הגישה אליו. לפיכך ביום 8.3.2015 שלח ארגון “גישה” לדובר צה”ל בקשה לקבלת מידע בנוגע למדיניות “אזור החיץ” האסור לכניסת תושבים ברצועת עזה. במסגרת הבקשה ביקשנו לדעת מהו המרחק המקסימאלי מן הגדר אליו מורשים תושבי רצועת עזה להתקרב, מי מורשה להיכנס מעבר לתחום האסור ומהו ההליך או הנהלים לתיאום כניסת אנשים ל”אזור החיץ”. כמו כן ביקשנו לדעת מהי מדיניות כניסת חקלאים ל”אזור החיץ”, לצורך עיבוד אדמותיהם באזור.

ביום 7.7.2015 התקבלה תשובה מדובר צה”ל לפיה תושבי רצועת עזה רשאים להיכנס באופן רגלי, ללא שום תיאום ומגבלה עד למרחק של 100 מטרים מגדר הרצועה. תשובה זו סתרה את התשובות הקודמות שהתקבלו מדובר צה”ל לאחר מבצע “עמוד ענן” וכן את המידע שהופיע באמצעי התקשורת, לפיו המרחק האסור לכניסה הוא ברוחב של 300 מטרים. על מנת לוודא מהי המדיניות הנוכחית, שלח ארגון “גישה” מכתב הבהרה לדובר צה”ל.

ביום 11.8.2015 התקבלה תשובה שנייה מדובר צה”ל החוזרת בה מנתון זה, ומאשרת כי המרחק המקסימאלי אליו רשאים להתקרב תושבי רצועת עזה הינו למעשה 300 מטרים מגדר הרצועה. דובר צה”ל אישר שרק חקלאים רשאים להתקרב מעבר לכך, עד למרחק של 100 מטרים מהגדר, וזאת באופן רגלי בלבד וללא כלי רכב. יחד עם זאת, דובר צה”ל אישר בתגובתו (שוב, בניגוד לתשובותיו הקודמות) שאין נכון להיום שום מנגנון תיאום  לכניסת החקלאים לאזור שבין 300 ל-100 מטרים מהגדר ואף לא קיימת הגבלת מכסה על מספר החקלאים שרשאים להיכנס. נותר אם כן לתהות כיצד נאכפת ההבחנה בין חקלאים לבין “תושבים רגילים” המסתובבים במרחק של 100 עד 300 מטרים מהגדר.