תחנת הכוח בעזה. צילום: גישה
תחנת הכוח בעזה. צילום: גישה

2 בספטמבר, 2019. חודשה אספקת הדלק לתחנת הכוח ברצועת עזה. היום נכנסו לרצועה עשר משאיות, שנשאו 380 אלף ליטר סולר, ייעודיים לתחנת הכוח. התחנה יכולה כעת לחזור ולהפעיל טורבינה שלישית, והחברה לחלוקת חשמל בעזה תזרים לתושבים חשמל למשך זמן רב יותר.

לפני שבוע, 26 באוגוסט, הודיעה ישראל שהיא מקצצת לכדי מחצית את כמות הדלק שהיא מאפשרת לרכוש עבור הפעלת תחנת הכוח היחידה ברצועה. מתאם פעולות הממשלה בשטחים אמר אז שראש הממשלה נתניהו קיבל את ההחלטה “בעקבות ירי הרקטות לישראל” והוסיף כי הוא מודע לכך שהדבר “יגרום לצמצום אספקת החשמל לתושבי רצועת עזה”. גישה שלח מכתב בהול לראש הממשלה ושר הביטחון ולנוספים בדרישה לבטל את ההחלטה, וגם חברי כנסת שיגרו מכתב דרישה דומה.

במוצ”ש, 31 באוגוסט, התפרסם כי ישראל מתעתדת לאפשר שוב הכנסת הכמות המלאה, שמממנת ממשלת קטאר. אתמול, יום ראשון, 1 בספטמבר, התפרסם כי קטאר החליטה חד-צדדית לקזז את כמות הדלק שהיא רוכשת עבור תחנת הכוח. פרשנים אומרים שההכרזה יצאה כדי ללחוץ על הצדדים למצוא פתרון לחסך. אלא שבינתיים, כאמור, ישראל חזרה בה מהצעד הענישתי שבו נקטה. לפני שהתקבלה ההחלטה הישראלית על הקיצוץ, ייצרו הטורבינות בתחנה כ-65 מגה ואט, בנוסף ל-120 המגה ואט שהרשות רוכשת מישראל, ואספקת החשמל לתושבים נעה בין 6 ל-8 שעות, שאחריהן לפחות 8 שעות נתק.

היה זה שבוע של הכבדה נוספת, מיותרת ומכוונת, על תושבי הרצועה, ועוד בתנאי קיץ קשים. אסור שהתושבים ישמשו קלפי משחק בידי מקבלי החלטות. ענישה קולקטיבית היא צעד אכזרי ובלתי חוקי, וצמצום מכוון של מצרך הומניטרי במטרה מוצהרת לפגוע בכלל האוכלוסייה הוא פסול מעיקרו.