
11 במרץ, 2020. ביום חמישי, עם הסרת הסגר הנרחב שהוטל על השטחים הכבושים בשל חופשת פורים, יוטל עליהם סגר דומה בשל החשש מהתפשטות נגיף הקורונה. כך נמסר לוועדה האזרחית הפלסטינית בעזה. תנועת אנשים אל מחוץ לרצועה תוגבל לחולים ולמלוויהם, לאזרחים ישראליים, לפלסטינים שמענם הרשום בגדה, למקרים הומניטריים חריגים ולאזרחים זרים. מעבר ארז לאנשים יהיה פתוח ליציאתם מ-7:30 עד 12 בצהריים, ולכניסת אנשים לרצועה עד שבע בערב.
אל הרצועה יורשו להיכנס רק פלסטינים תושבי עזה. אזרחים זרים יורשו להיכנס רק בתיאום מיוחד. הגבלות התנועה ממוסגרות על ידי ישראל כצעדי מניעה לנוכח החשש מהתפשטות הנגיף שמכונה רשמית קוביד 19. עד כה נרשמו מקרי תחלואה בישראל ובגדה, אך לא ברצועה.
משמעות המדיניות החדשה היא שכ-6,000 תושבי עזה המחזיקים היתרי סוחר לא מורשים לצאת לעבוד ולנהל עסקים, אין גם יציאות של תושבים אחרים, העומדים בקריטריונים הצרים שמכתיבה ישראל, לצרכי משפחה, השתלמויות או ראיונות בקונסוליות.
הרשויות בעזה הקימו מתקן בידוד ליד מעבר רפיח, לחוזרים ממדינות שמוערכות כבעלות מקדם סיכון גבוה. נכנסים אחרים מתחייבים להיכנס לבידוד-בית. מעבר רפיח פועל הבוקר כרגיל. מעבר כרם שלום לסחורות חזר היום לפעול כרגיל, לאחר סגר פורים.
בסמוך למעבר רפיח מוקם מתקן רפואי, בעזרת ארגון הבריאות העולמי, למקרה של התפרצות המחלה. במתקן יהיו יחידת טיפול נמרץ ובה 36 מיטות, לצד 30 מיטות לחולים במצב בינוני. ד”ר עאיד יאגי, מנהל הארגון הפלסטיני לסיוע רפואי בעזה, מסר לגישה כי להערכתו ברצועה אין די ג’ל חיטוי ומסיכות. בעזה ממילא המים בברזים מסוכנים לבריאות וסילוק השפכים לא מספק. החשש מהנגיף, במיוחד לנוכח התשתיות הרעועות, מעוררים דאגה רבה בקרב הציבור, מעיד ד”ר יאגי.
השליטה הניכרת שישראל נוטלת לעצמה על היבטים רבים בחיי היומיום של תושבי הרצועה מחילה עליה גם אחריות לקיומם של חיים תקינים בה, גם בזמנים מאתגרים כמו אלה. עליה לדאוג שייענו צרכי התושבים, ולנקוט בפרשנות הרחבה ביותר בבואה לשקול מתן היתרים בנסיבות הלגיטימיות של דאגה לשלום הציבור.