24 במאי, 2021. מעבר כרם שלום נותר סגור, ובמעבר ארז נרשמה פעילות מצומצמת: התאפשרה יציאה מעזה של עיתונאים וזרים, בנוסף לאישור חריג שהתקבל עבור יציאת שני חולים ומלוויהם הנזקקים לטיפול בירדן. כניסה לרצועה התאפשרה רק עבור חולים, עיתונאים ועובדי ארגוני סיוע בינלאומיים.
ממידע שנמסר לגישה, בעזה למעלה מארבעה מיליון בעלי חיים התלויים בכניסה חודשית שגרתית של 18-16 אלף טון של מזון דרך מעבר כרם שלום. בין התאריכים 11-24 במאי ישראל אפשרה העברה של כמות מזערית של תערובת מזון לחיות (כאלף טון בלבד). משרד החקלאות ברצועת עזה הודיע היום כי עקב סגירת כרם שלום נוצר מחסור אקוטי במזון לחיות משק וכי כמות החלב המיוצרת ברצועה עתידה לצנוח במעל ל-50 אחוזים במידה ולא תתאפשר כניסה מיידית של מזון מתאים. לדברי המשרד, נכון להיום, מתו כבר כ-30 אחוזים מהתרנגולות ברצועה עקב חוסר במזון מתאים. קיים חשש כי הפגיעות הללו בענף תעשיות הבשר והחלב ברצועה, ייצר חוסר בשוק המקומי ויוביל לעלייה דרמטית במחירים.
*
23 במאי, 2021. למרות הפסקת האש, לא התאפשרה כלל תנועה במעבר כרם שלום. ממידע שנמסר לגישה, מעבר ארז היה סגור גם הוא, למעט חזרתם לרצועה של תושבים בודדים שנתקעו מחוצה לה. בין מי שנמנעה תנועתם היום: חולים הזקוקים לטיפולים רפואיים מצילי חיים; כניסת גופות לרצועת עזה; וחזרה של אזרחי ישראל לביתם. במהלך היום התפרסם כי ישראל החליטה לסגור את המעברים כרם שלום וארז באופן מוחלט עד להודעה חדשה. גישה מגנה בכל תוקף סגירה זאת, שאינה חוקית, והיא פסולה מוסרית ומסכנת חיים. משמעות סגירת המעברים בפועל היא מניעת יציאה מעזה של מקרים הומניטריים דחופים, ומניעת כניסת צוותי סיוע בינלאומיים וחזרת חולים שיצאו לטיפולים מצילי-חיים. בנוסף, נמנעת כניסה לרצועה של סחורות הומניטריות חיוניות ומוצרים בסיסיים, בין היתר, מזון לתינוקות, ציוד רפואי ודלקים לתחנת הכוח. מעבר אנשים וסחורות, כולל סיוע הומניטרי, כמעט ולא התאפשר מאז ה-11.5 תוך פגיעה מהותית שמשמעותה סיכון חייהם של תושבים לא מעורבים, בהם קשישים, נשים וילדים. סגירת המעברים מהווה ענישה קולקטיבית חמורה שאינה מתקבלת על הדעת, והתניית פתיחתם בהתקדמות פוליטית – פסולה ואסורה מכל.
מעברי ארז וכרם שלום נפתחו ביום שישי האחרון (21.5) לפרק זמן קצר: דרך כרם שלום התאפשר מעבר מצומצם של סחורות, בעיקר ציוד רפואי, מזון וסיוע הומניטרי. הסחורות היו אמורות להיכנס לרצועה ביום שלישי (18.5), שבו ישראל פתחה את כרם שלום לראשונה לאחר שסגרה אותו באופן מוחלט במשך שבוע הלחימה הראשון. במעבר ארז התאפשרה בשישי רק תנועה מצומצמת מאוד של עובדי סיוע של סוכנויות האו”ם וקומץ עיתונאים זרים. ממרץ 2020,ישראל ניצלה את המאבק בהתפשטות נגיף הקורונה כדי לאסור כמעט על כל יציאה דרך ארז ומאז ה-11.5, לפי הידוע לגישה, היא לא אפשרה כל יציאה מעזה, אפילו לא במקרים הומניטריים קשים. בסגירת המעברים מנעה ישראל מהאוכלוסייה, במודע ובמכוון, ובניגוד לחוק הבינלאומי והישראלי, גישה למוצרים בסיסיים ולציוד הומניטרי שהכרחיים לקיומה בשעת חירום זו.
מעבר סלאח א-דין, פעל בימים האחרונים להכנסת מספר מצומצם של סחורות ממצרים לעזה, ברובן סיוע הומניטרי, תרופות ומוצרי מזון, וכמות מוגבלת של דלקים. מעבר רפיח פועל כרגיל.
כתוצאה מהמחסור החריף בדלקים מישראל נפגע תפקודה של תחנת הכוח. לרשות התושבים עומדת אספקת חשמל של 90 מ”וו לכל היותר, המספיקה ל-3 עד 4 שעות חשמל רצופות, לכל היותר, ואחריהן מעל 16 שעות נתק. מדובר בפחות מרבע מהביקוש אף ב”ימים כתיקונם” (400 מ”וו). אמש מסרה החברה לחלוקת חשמל בעזה כי תיקנה בצד הפלסטיני שישה קווי החשמל היוצאים מישראל לעזה וניזוקו קשות מהירי וההרס שנזרע ברצועה בהתקפות. ככל הידוע לגישה, על אף הפצרות החברה לתיקון הנזקים הקשים שנגרמו לקווים בצד הישראלי, התיקונים לא מתבצעים. התוצאה היא מחסור חריף של 75 מגה וואט, מתוך כמות של 120 שישראל מוכרת לרצועת עזה בשגרה. בהודעת החברה לחלוקת החשמל נמסר כי לרשת נגרם נזק “חסר תקדים שנאמד במיליוני דולרים”.
הפגיעה בתפקוד רשת החשמל ברצועה הובילה לשרשרת מפגעים בכל תחומי החיים ברצועה, בהם מערכות המים והביוב, ובתפקוד מערכת הבריאות, שבתי החולים בה היו בתפוסה מלאה עוד ערב הלחימה בשל התפרצות קורונה. על פי דיווחים מיום חמישי האחרון (20.5) עובדי חברת החשמל בישראל התנו את ביצוע התיקונים בכוונה להפעיל לחץ פוליטי “עד לשוב הבנים”. גישה הזהיר בתגובה שמדובר בצעד של ענישה קולקטיבית, התניה שאינה רק פסולה מוסרית אלא גם בלתי חוקית בעליל, הן על פי הדין הבינלאומי והן על פי החוק הישראלי.
*
20 במאי, 2021. המתקפה הקשה על רצועת עזה נמשכת, לצד ירי רקטות מהרצועה אל עבר ישראל. על פי ההודעה האחרונה ממשרד הבריאות הפלסטיני בעזה, מניין ההרוגים בעזה עלה ל-232, מתוכם 65 ילדים, ועוד אלפי פצועים. בישראל נהרגו 12 בני אדם מאז תחילת הלחימה, נכון לאתמול בצהרי היום, ביניהם שני ילדים.
על פי מקורות שונים, המעברים עם ישראל, ארז וכרם שלום, סגורים היום לתנועת אנשים וסחורות. על פי דיווחים בתקשורת, אתמול המשיך ירי מהרצועה אל עבר מעבר ארז, ולא התאפשרה כניסה של צוותים רפואיים או חזרה של חולים שיצאו לקבל טיפול רפואי מציל-חיים מחוץ לרצועה לפני תחילת המתקפה. גם מעבר כרם שלום נותר סגור על רקע המצב הבטחוני, ולא התאפשרה כניסת סחורות דרכו. סגירת המעבר הובילה, בין היתר, למחסור במוצרים בסיסיים ולעליית מחיריהם ברצועה. המעברים בין עזה למצרים, רפיח וסלאח א-דין, היו פתוחים היום לתנועה מוגבלת של אנשים וסחורות, ביניהן כמויות קטנות של סולר לתחנת הדלק, שנרכש ממצרים.
על פי דיווחים, המעבדה המרכזית ששימשה לניתוח בדיקות קורונה נפגעה מהפצצה ישראלית ב-17 במאי. היקף הנזק טרם התברר, אך המעבדה הפסיקה לפעול, ואין כרגע אפשרות לעבור בדיקת קורונה דרך משרד הבריאות בעזה. הבדיקות היחידות שמתקיימות בימים אלה, במעבדה קטנה של ארגון אזרחי, מיועדות כרגע רק למי שצריכים לצאת דרך מעבר רפיח וזקוקים לשם כך לבדיקה עדכנית.
בנוסף להרג ולהרס הרב שנגרמו עד כה, קיים חשש ממשי להתפרצות מסיבית נוספת של נגיף הקורונה. על פי סוכנות האו”ם לעניינים הומניטריים (OCHA), נכון לאתמול (19.5), שוהים בבתי ספר ומבני חירום של אונר”א כ-47,000 עקורים פנימיים, בצפיפות רבה. המשרד לפיתוח חברתי בעזה (Ministry of Social Development) מדווח כי כ-28,700 עקורים נוספים מתארחים אצל משפחות אחרות ברצועה. ל-800,000 אנשים ברצועה אין כרגע גישה למים ראויים לשתייה. שלושת המפעלים המרכזיים לטיהור מים אינם מתפקדים, מה שמשליך על 400,000 בני אדם. על פי משרד הדיור והבניה בעזה, נהרסו עד כה 231 בניינים, ובהם כ-991 יחידות דיור או מסחר.
חברת חלוקת החשמל ברצועה מוסרת כי שישה מתוך עשרה קווי חשמל מרכזיים נפגעו במהלך הלחימה ואינם פעילים. אספקת החשמל ברצועה עומדת על 93 מגה וואט, מתוך צורך כולל של 400 מגה וואט. לפי OCHA, מתחילת הלחימה ועד ה-17 במאי עמדו בממוצע 7 שעות חשמל ביממה (24 שעות) בלבד לרשות תושבי הרצועה. לפגיעה באספקת החשמל השלכות גם על מערכות המים והביוב, שמוסיפות להחמיר את תנאי המחיה של התושבים.
ארגון “גישה” שב וקורא לרשויות בישראל להפסיק את האש הבלתי-חוקית ובלתי-מידתית על הרצועה, לפתוח את המעברים ולאפשר בדחיפות מעבר של סיוע הומניטרי, מזון, ציוד רפואי וצוותי רפואה וסיוע. על חמאס, כצד לעימות המזוין, מוטלת חובה לאפשר את העברת הציוד, ועליו לעשות זאת מיד ולהפסיק את הירי כלפי המעברים.
*
18 במאי, 2021. לפי משרד הבריאות הפלסטיני בעזה, מאז החלה ישראל את המתקפה על הרצועה נהרגו 213 בני אדם, מתוכם 61 ילדים. על פי דיווחים שונים, ישנם בעזה עשרות אלפי עקורים פנימיים, ומספרם עולה מיום ליום. המצב ההומניטרי ממשיך להידרדר.
לראשונה מאז שסגרה את כרם שלום לתנועת סחורות ב-11.5, ישראל אפשרה היום כניסה מוגבלת של סחורות לרצועת עזה. על פי מידע שנמסר לגישה, תואמה כניסתן של כ-50 משאיות לרצועה, בעיקר של מוצרי מזון, מספוא לחיות, וסיוע הומניטרי. בשעות אחר הצהריים, הוקפאה כניסת המשאיות לפריקת הסחורות במעבר בשל ירי רקטות באזור כרם שלום. לפני סגירת המעבר, הספיקו לעבור דרכו כחמש משאיות מספוא לחיות וחמש משאיות שנשאו דלק סולר המיועד לשימוש סוכנות האו”ם אונר”א. עדיין לא ידוע אם ייפתח המעבר גם מחר.
אתמול (17.5) נכנסו לעזה דרך מעבר ארז סחורות מ-14 משאיות שנשאו תרופות, ציוד רפואי ומזון שנתרמו מירדן. כניסתן של שלוש משאיות נוספות מירדן, המשמשות כבתי חולים ניידים, מתעכבת כעת בשל גודלן.
ישראל ממשיכה לסגור את מעבר ארז לתנועת אנשים אל עזה וממנה, ולמנוע, בין היתר, יציאת מקרים הומניטריים וכניסה של צוותים רפואיים ועובדי ארגוני סיוע בינלאומיים. במעבר ארז אמורה הייתה להתאפשר היום חזרה לעזה של חולים שיצאו ממנה לפני הלחימה לטיפולים רפואיים מחוץ לרצועה, אך ישראל סגרה את המעבר בעקבות ירי לאזור.
המעברים בין מצרים לעזה, רפיח וסלאח א-דין, נפתחו לתנועה בתחילת השבוע אחרי שהיו סגורים במהלך עיד אל פיטר. דרך מעבר סלאח א-דין נכנסו 48 משאיות של סחורות ממצרים לרצועה: 46 מהן נשאו סולר, בנזין, וגז בישול, ושתי המשאיות הנותרות נשאו מוצרי מזון וציוד רפואי. המעברים למצרים פתוחים גם היום לתנועת אנשים ולכניסת סחורות לרצועה. על פי המידע שנמסר לגישה, חלק מהדלקים שנכנסים דרך שער סלאח-א-דין מיועדים לתחנת הכוח, אך כמויות הדלק שנכנסות רחוקות מלספק את הביקוש לחשמל ברצועה.
על פי החברה לחלוקת החשמל בעזה, נכון להיום בבוקר עומדים לרשות התושבים כ-109 מגה וואט חשמל מתוך ביקוש כולל של 400 מגה וואט. הירידה באספקת החשמל לתושבים נגרמת הן מסגירתו הממושכת של מעבר כרם שלום, המונעת כניסה של דלק לתחנת הכוח, והן מנזק שנגרם לקווי החשמל הישירים מישראל לרצועה במסגרת הלחימה. נכון לרגע זה, באזורים מסוימים ברצועה אין אספקת חשמל כלל.
מצב הבריאות הכלכלה והתשתיות האזרחיות בעזה היה שברירי עוד ערב סבב הלחימה הנוכחי, בראש ובראשונה בשל מגבלות שישראל משיתה על עזה מזה שנים בהן 14 שנים של סגר חונקת שפגעו בתפקודן וערערו את תנאי החיים בה. גישה קורא לישראל לחדול מההרג וההרס ברצועת עזה. ישראל מחויבת לפעול במסגרת הדין הבינלאומי ולהגן על זכויות תושבי הרצועה, החיים תחת כיבושה, גם במצב מלחמה. עליה להמשיך לפתוח את מעבר כרם שלום ולאפשר כניסה מיידית, לכל הפחות, של מזון, ציוד הומניטרי ורפואי, ודלקים לתחנת הכוח. על ישראל לפתוח גם את מעבר ארז מיד לכניסת צוותי רפואה וסיוע בינלאומי, וליציאת תושבים לטיפולים רפואיים כדי למנוע עוד קורבנות.
מכוח הדין הבינ”ל חייבת ישראל לאפשר מעבר של ציוד הומניטרי ולספקו ככל הנדרש לאוכלוסייה בעזה. על חמאס, כצד לעימות המזוין, מוטלת חובה לא למנוע את העברת הציוד. ירי לא מובחן לעבר כרם שלום מצד גורמים פלסטינים הוא ירי אסור על מטרות אזרחיות והפרעה למעבר של ציוד הומניטרי, ועליו להפסיק מידית.