סיכום פורום המדיניות החמישי בנושא עזה: מומחים מסכימים שהמדיניות הישראלית בנוגע לפריטים “דו-שימושיים” גורמת לנזק חמור ברצועה

באוקטובר 2021, ארגון גישה כינס בפעם החמישית את פורום המדיניות בנושא עזה. הפורום, שנערך במתכונת וירטואלית, הפגיש בין כ-50 בעלי עניין ישראלים, פלסטינים ונציגי ארגונים בינלאומיים, לדיון על מדיניות ישראל בנוגע להכנסת פריטים דו-שימושיים לרצועת עזה והמנגנון לשיקום עזה (Gaza Reconstruction Mechanism). חברי הפאנל כללו דוברת בכירה מסוכנות סיוע בינלאומית, איש מקצוע ברצועה המנוסה בעבודה מול מנגנון השיקום, ונציג של ארגון חברה אזרחית בעזה. משתתפי הפורום ציינו שהפורום היה הפעם הראשונה שבה כונס מגוון רחב כל כך של בעלי עניין אשר מושפעים ממדיניות הפריטים הדו-שימושיים של ישראל. מסמך זה מציג את תמצית הניתוח ואת המלצות המדיניות שהעלו הדוברים ומשתתפי הפורום, המשקפים מגוון נקודות מבט. אנו מקווים שהמלצות אלה יקודמו על ידי מקבלי החלטות בעבודתם.

במהלך 11 ימי מלחמה בחודש מאי 2021, הפצצות כבדות של הצבא הישראלי גרמו להרס נרחב ברצועת עזה, כולל נזק לבתים, בתי עסק, בתי חולים, בתי ספר, כבישים ותשתיות אזרחיות נוספות. הנזק נאמד ב-290 עד 380 מיליון דולר. למעלה מ-60 אלף יחידות דיור נפגעו, 2,000 מהן ניזוקו קשות או נהרסו כליל. ההסלמה במאי הציתה מחדש דיונים בנוגע לשיקום הרצועה וחידדה את השבריריות וחוסר היציבות של הסטטוס קוו. הגבלות שישראל מטילה על הכנסת סחורות לרצועה ותחושת תסכול, או היסוס, בקרב תורמים לנוכח סבבי האלימות וההרס החוזרים, לצד היעדר פתרון פוליטי באופק, מוסיפים לאתגר המורכב של שיקום ברצועה.

ישראל מטילה מגבלות קשות על הכנסת אלפי פריטים דו-שימושיים לשטחים הכבושים – הכוונה לפריטים בעלי שימוש אזרחי מובהק שיכולים, לשיטתה, לשמש גם לצרכים צבאיים. רשימת הפריטים הדו-שימושיים שישראל מנהלת רחבה בהרבה מהרשימה המוסכמת בהסדר ואסנאר, משטר פיקוח לבקרת סחורות דו-שימושיות בו חברות 42 מדינות, בהן ארצות הברית ומדינות האיחוד האירופי. ההגבלות המוטלות על מעבר סחורות לרצועת עזה חריפות במיוחד. הכנסת פריטים דו-שימושיים לעזה מחייבת תיאום מיוחד מול הרשויות הישראליות או באמצעות המנגנון לשיקום עזה, שבפיקוח האו”ם. ההגבלות על גישה לפריטים שישראל מגדירה כדו-שימושיים לא רק מקשות על שיקום אלא גם מונעות פיתוח כלכלי ברצועה.

מרבית הפריטים שברשימת החומרים הדו-שימושיים של ישראל, במיוחד אלה המופיעים ברשימת הפריטים שישראל מגבילה את כניסתם לעזה, הכרחיים לצרכים אזרחיים, כמו בנייה ופיתוח של תשתיות אזרחיות וכן עבור התעשייה ומערכת הבריאות המקומית. ברשימה כלולים, בין היתר, מערבלי בטון, מנופים, צינורות ברזל הדרושים לתשתיות המים, דשנים לחקלאות ומכונות רנטגן. בפועל, פריטים מסוימים ברשימה אינם מוכנסים לרצועה כלל. ועידת הסחר והפיתוח של האו”ם (UNCTAD) מצאה כי הקלות על גישה לחומרים דו-שימושיים יאפשרו צמיחה של 11 אחוז בתוצר המקומי הגולמי (תמ”ג) בעזה עד שנת 2025. רבים מבין משתתפי הפורום מהרצועה, ביניהם עובדי המגזר הפרטי ואנשי מקצוע העוסקים בפרויקטים בתחום התשתיות האזרחיות, הדגישו את המצוקה הקשה הנובעת מהגבלות על גישה לפריטים דו-שימושיים.

פורום המדיניות החמישי בנושא עזה דן בשאלה כיצד ניתן לסיים את מעגל ההרס ולשפר את הגישה לחומרים דו-שימושיים לצרכים אזרחיים ברצועה. המפגש התנהל בהתאם לכללי בית צ’טהאם כדי לעודד שיח פתוח וכן, ולכן הדברים שנאמרו במהלכו מוצגים כאן ללא ייחוס. חלק מההמלצות עברו עריכה לצורך הבהרה.

למידע נוסף על מדיניות ישראל בנוגע לפריטים “דו-שימושיים” והמנגנון לשיקום עזה, קראו בדו”ח חדש של גישה, “קווים אדומים, רשימות אפורות“.

לקריאת סיכום פורום המדיניות החמישי וההמלצות שהעלו משתתפיו, לחצו כאן.