אתמול בערב הודיעה מצרים כי החל מהבוקר (23.08) תסגור את מעבר רפיח עד להודעה חדשה, זאת, על פי הפרסומים, בתגובה להפגנות על הגדר. מעבר הסחורות סלאח א-דין הממוקם צפונית לרפיח נסגר גם כן.
סגירת מעבר רפיח, המצטרפת להגבלות התנועה שמשיתה ישראל על המבקשים לצאת ולהיכנס לעזה דרכה, מותירות את תושביה עם אפשרויות מצומצמות לנוע לצורכי בריאות, לימודים, קיום קשרי משפחה ומימוש הזדמנויות מקצועיות. מאחר שישראל אינה מאפשרת לתושבים שיצאו מעזה דרך רפיח לחזור לרצועה דרך מעבר ארז, ההודעה הפתאומית על סגירת המעבר הותירה עשרות מתושבי עזה הנמצאים מחוצה לה, ביניהם חולים שיצאו לטיפול רפואי מציל חיים, מבלי דרך ואופק לשוב לביתם ומשפחתם ברצועה.
בפברואר 2021 חזר מעבר רפיח לפעילות שגרתית זאת לאחר שפעל בצורה מאוד מצומצמת חודשים רבים בניסיון לבלום את התפשטות נגיף הקורונה. בחודשים החולפים נרשמו במעבר כ-14,000 כניסות ויציאות (ממוצע חודשי).
גם כשהוא פתוח, מעבר דרך רפיח איננו מהווה פתרון עבור אנשים המבקשים להגיע מעזה לישראל או לגדה המערבית. זמן ההמתנה לקבלת אישור למעבר ברפיח ממושך, והנסיעה דרך סיני קשה ולא פעם מסוכנת.אפילו כשהמעבר פועל באופן מלא רשאים לצאת דרכו, בכפוף לרישום, רק מי שעומדים בקריטריונים שקובעת מצרים: חולים עם הפניות לטיפול בבתי חולים מצריים,פלסטינים המחזיקים באזרחות, תושבות זרה או ויזה למדינת שלישית.
“המצב הנוכחי ממוטט את תוכניותיהם, שאיפותיהם וחלומותיהם של אלפים מתושבי רצועת עזה ופוגע בזכויותיהם הבסיסיות. על ישראל ומצרים לאפשר חופש תנוע”. תניה הרי, מנכ”לית גישה, בתגובה להודעת מצרים.
מתוקף שליטתה של ישראל ברצועה חלה עליה החובה לדאוג לתקינות חייהם של תושביה גם בימים כתיקונם ובמיוחד לאור סגירת מעבר רפיח.