מעבר כרם שלום. צילום: גישה
מעבר כרם שלום. צילום: גישה

1 בספטמבר, 2020. לאחר שלושה שבועות של צעדי ענישה, הסירה ישראל את המגבלות הנוספות על הסגר, שהטילה על תושבי רצועת עזה. היום נכנסו במעבר כרם שלום 12 משאיות דלק, שהן כ-450 אלף ליטרים, מה שיאפשר לתחנת הכוח לשוב בהדרגה להפעיל שלוש טורבינות. בתחנה מעריכים שהערב תחזור אספקת החשמל לתושבים למתכונת של שמונה שעות אספקה, שאחריהן שמונה שעות נתק. תנועת הסחורות במעבר שוב מתאפשרת בשני הכיוונים, תחת המגבלות שאוכפת ישראל שנים.

מאז 11.8 ישראל אסרה על כניסת חומרי בניין לרצועה; מ-13.8 חסמה כניסת דלקים, מה שהביא ב-18.8 להשבתת תחנת הכוח. מאז 16.8 מנעה מדייגי עזה את היציאה לים, וב-23.8 הכריזה כי היא מונעת את כניסת כלל הסחורות פרט למזון ולתרופות. בינתיים התגלו מקרי הידבקות קהילתיים ראשונים בקורונה בעזה, ומ-24.8 ב-11:00 בלילה התושבים הצטוו על ידי רשויות הבריאות ברצועה להישאר בבתים ולהקפיד על ריחוק חברתי. זאת כאשר בבתים אספקת חשמל של שעות בודדות ביממה. בשל המחסור בחשמל נוצרה מצוקה, בין היתר בתשתיות הבריאות והתברואה.

בית החולים האירופי ברצועה הוכשר לשמש כמרכזי לטיפול במקרי קורונה. לפי בכיר במערכת הבריאות ברצועה ומידע מארגוני חברה אזרחית, יש בו 245 מיטות, ועובדים כעת להרחיב את התפוסה בו ל-400 מיטות. ברצועה כרגע יש 97 מכונות הנשמה, ובארגון הבריאות העולמי מעריכים שכ-60 מהן כבר תפוסות על ידי חולים אחרים. הרשויות ברצועה מסמנות כעת את המחוזות על פי מידת התחלואה שהתגלתה בשיטת הרמזור, המוכרת גם בישראל, וההגבלות יושתו בהתאם. כרגע, צפון הרצועה צבוע אדום ורק מחוז אחד ירוק. הבוקר (1.9), משרד הבריאות בעזה דיווח על מספר כולל של 400 מקרים מאומתים של קורונה ברצועה, מתוכם 319 פעילים. חמש פטירות מיוחסות לקורונה.

כבר חודשים שהתנועה במעבר ארז היא אחוז עד שניים מנפח התנועה שהיתה לפני שישראל החמירה את הסגר בכסות הזהירות מהתפשטות הקורונה. מדיניות הסגר הנמשכת שנים היא הגורם המרכזי לכך שהתשתיות בעזה כה חסרות ולכך שהמוכנות לסכנת המגפה מעוררת דאגה, כמו גם למצב הכלכלי הקשה ברצועה. לישראל אסור, חוקית ומוסרית, לפגוע במכוון באוכלוסייה האזרחית, כפי שהיא חוזרת ועושה, ושליטתה הניכרת בחיי התושבים מטילה עליה חובה להגן על זכויותיהם.