
עדכון: בשעות הערב אתמול, 22 בדצמבר, יומיים לפני חג המולד, הודיע מתאם פעולות הממשלה בשטחים (מתפ”ש) כי ישראל כן תנפיק היתרי חג לנוצרים תושבי עזה, כך שיוכלו לצאת לגדה ולמזרח ירושלים, זאת מבלי להגביל את גיל המורשים לצאת. לא ידוע בשעה זאת כמה מתוך כאלף בקשות שהוגשו, ייענו. ההחלטה מגיעה לאחר יותר משבוע של אי ודאות, בעקבות הודעות סותרות של מתפ”ש. מדיווחים של עיתונאים למדים שהליך בחינת הבקשות, שנמסרו לישראל לפני יותר משבוע, עוד נמשך. השליטה שנוטלת לעצמה ישראל על חיי הפלסטינים מטילה עליה חובה להגן על זכויות היסוד שלהם. כיבוד הזכויות אינו מחווה של רצון טוב, אלא הבסיס לחובה שחלה על ישראל, חובה שהיא רחוקה מלמלא.
22 בדצמבר, 2019. שלושה ימים לפני חג המולד, ולאחר שמשך הודעה קודמת ובמשך שבוע נמנע מלפרסם החלטה רשמית, התברר הבוקר כי מתאם פעולות הממשלה בשטחים (מתפ”ש) לא יקצה השנה מכסת היתרי חג לנוצרים תושבי עזה שמבקשים לבקר בגדה המערבית ובמזרח ירושלים בחג. לפי הגרסה העדכנית מהיום של “סטטוס הרשאות בסגר” (עמוד 20) – פרסום שבו מסדיר מתפ”ש לשיטתו את תנועת הפלסטינים בין הגדה, עזה וישראל – תנפיק ישראל רק עד 100 היתרי תנועה לנוצרים תושבי רצועת עזה בני 45 ומעלה, שיבקשו לצאת את הרצועה בתקופת החג, ובלבד שיעדם בחו”ל. תתאפשר גם כניסה מחו”ל של עד 200 פלסטינים נוצרים מעזה שיבקשו לבקר ברצועה בחג.
המסמך הנוכחי מתפרסם לאחר שבוע של אי-ודאות. בתגובות למתעניינים מסרו גופים רשמיים כי “כל בקשה שמתקבלת מהוועדה האזרחית הפלסטינית ברצועת עזה נבחנת לגופה ומתקבלת לאחר הליך אבחון ביטחוני”. כך מחויב מתפ”ש בכל ימות השנה, בלי קשר ל”הקלות” לקראת חג, או צורך ייחודי אחר. הוועדה האזרחית היא גוף מתווך בין הפלסטינים בעזה לגופים הישראליים. לפי המידע שבידי גישה, לפני כשבוע העבירה הוועדה רשימה שמפרטת את שמות של כאלף נוצרים מעזה שמבקשים לנוע בחג המולד. עד כה התקבלו כחמישים היתרי חג, כולם לתושבים בני 55 ומעלה, אחוזים בודדים מכלל המבקשים.
ב-12 בדצמבר פרסם מתפ”ש כי לא יאשר יציאת נוצרים תושבי עזה לגדה ולמזרח ירושלים בחג המולד. הדברים עוררו עניין תקשורתי בינלאומי. ב-15 בחודש פרסם מתפ”ש “סטטוס הרשאות” חדש, ובו נכתב כי יקצה לנוצרים מעזה 500 היתרי תנועה. כעבור שעה קלה הסיר מאתרו את המסמך, ולא עדכן את עמדתו עד הפרסום היום. לעיתונאים שפנו למתפ”ש נמסר כי המידע על היתרי יציאה לגדה פורסמו בשל “טעות אנוש”. למרבה הבלבול, המסמך שהתפרסם הבוקר מתוארך אף הוא ל-15 בחודש.
ההחלטה הסופית, והשתלשלותה, מזלזלות בצרכיהם של תושבי עזה הנוצרים, ששוב לא יכולים להיערך לחגים ונאלצים פעם אחר פעם להמתין עד לרגע האחרון בכדי לדעת האם יורשה להם לצאת מן הרצועה. ובשורה התחתונה, לראשונה, השנה נאסר עליהם לפקוד את המקומות הקדושים ולבקר את בני משפחותיהם. מדובר במדיניות הפוגעת פגיעה קיצונית בחופש התנועה ובחופש הפולחן.
התנהלות מתפ”ש ממשיכה מהלך גדול יותר, של “מדיניות הבידול”, שמפעילה ישראל במטרה לנתק את החיבור בין עזה לגדה המערבית. ניתוק שני חלקי הטריטוריה הפלסטינית, משרת שאיפות דמוגרפיות של ממשלת ישראל ומקל על הכשרת השאיפה הגלויה לסיפוח הגדה המערבית.