יומיים לפני ערב חג המולד, ישנם פלסטינים נוצרים בעזה שטרם קיבלו מענה לבקשות שהגישו עבור “היתרי חג” שהקצתה ישראל. לפני כחודש, מתאם פעולות הממשלה בשטחים (מתפ”ש) הודיע על מכסה של 500 היתרים שיוקצו לנוצרים בעזה (כמפורט מטה).

על פי הוועדה האזרחית הפלסטינית בעזה, הגוף שאחראי על העברת בקשות מתושבי הרצועה לרשויות הישראליות, נכון להיום אושרו 486 מתוך 824 בקשות שהגישו נוצרים מהרצועה בתקווה לצאת מעזה ולבקר קרובי משפחה ובמקומות הקדושים לרגל החג. יותר משליש מההיתרים שאושרו ניתנו לילדים מתחת לגיל 16, זאת בניגוד לדרישתנו שלא לכלול ילדים בגוף המכסה אלא לספור אותם כנלווים להוריהם. כ-338 אנשים שהגישו בקשות טרם קיבלו מענה, או שבקשתם סורבה. ידוע לנו על מקרים שבהם רק ילדים קיבלו היתרים, והוריהם סורבו. במקרים אחרים, בן או בת זוג אחד קיבלו היתר והשני/ה סורבו. כתוצאה, משפחות רבות שקיוו לחגוג את החג יחד כמשפחה יאלצו להתפצל.

לארגון גישה הגיעו מקרים של פלסטינים נוצרים שבקשתם סורבה מכיוון שקרוב משפחה שלהם שוהה באופן “בלתי חוקי”, לעמדת ישראל, מחוץ לרצועה. עילה זו לסירוב בקשות מצד ישראל מהווה ענישה שרירותית אסורה. פנייתנו למתפ”ש, בה דרשנו שתוגדל המכסה שהוקצתה כדי לאפשר למשפחות לציין את החג יחדיו לראשונה זה שנתיים, לא נענתה.

*

25 בנובמבר, 2021. מתאם פעולות הממשלה בשטחים (מתפ”ש) הודיע אתמול (24 בנובמבר) על מכסה של 500 היתרים שיוקצו לפלסטינים נוצרים תושבי רצועת עזה בתקופת חג המולד לביקורי משפחה בגדה המערבית, כולל מזרח ירושלים, ומכסה של 200 היתרים שיוקצו לצורך נסיעה מעזה לחו”ל דרך מעבר אלנבי. לפלסטינים נוצרים תושבי הגדה המערבית הקצה מתפ”ש 15,000 היתרים לצורך ביקור בישראל. על פי מקורות בעזה, החל תהליך הגשת הבקשות של נוצרים תושבי הרצועה לקבלת ההיתרים. הוגשו עד כה כ-900 בקשות, יותר מהמספר השרירותי שקבעה ישראל כמכסה.

מדי שנה פונה גישה למתפ”ש בבקשה שיפרסם את החלטותיו לגבי הקצאת היתרים לחג הפסחא וחג המולד מבעוד מועד. לנוכח החגים הקרבים, שלחנו בשבוע שעבר מכתב למתפ”ש בדרישה שיביא לידיעת הציבור את החלטתו לגבי היתרי חג לנוצרים. בנוסף, דרשנו שבניגוד לחגים קודמים, הקריטריונים להגשת בקשות יאפשרו למשפחות שמפוצלות בין עזה, ישראל והגדה המערבית לחגוג יחד את החג. חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן הוציאה גם היא פנייה דומה למתפ”ש ולסגן שר הביטחון. בעקבות פרסום המכסה של 500 היתרים ליציאה מעזה לגדה המערבית ומזרח ירושלים, פנינו שוב למתפ”ש בבקשה להגדיל את המכסה כדי שמשפחות נוצריות יוכלו לחגוג את החג בהרכב משפחתי מלא.

“השנה יש חשיבות מיוחדת ליציאה מרצועת עזה לצורך חגיגות במקומות הקדושים, ופגישות עם קרובים בגדה המערבית”, כתבה עו”ד מוריה פרידמן-שריר בפניית גישה למתפ”ש. “זאת לאחר שמשך תקופה ארוכה פגישות אלו נמנעו באופן גורף, גם במקרים הומניטאריים מובהקים כגון מחלה קשה, חתונה או להבדיל, אבל על מות בן משפחה”.

ברצועת עזה חיים כיום כ-1,000 נוצרים. פעמיים בשנה, בחג המולד ובחג הפסחא, נוהג מתפ”ש להקצות מכסה קטנה ושרירותית של “היתרי חג”, שאמורים לאפשר לנוצרים בגדה המערבית ובעזה לחגוג בקרב משפחתם ולבקר באתרים הקדושים בבית לחם, נצרת, ירושלים ובמקומות נוספים. קורה גם שמתפ”ש לא מקצה היתרים כאלה כלל, או שהוא מקצה את ההיתרים רק לחלק מבני המשפחה ולא לאחרים, או מוסיף הגבלות גיל שמונעות מרב הנוצרים בעזה להגיש בקשות להיתר. כמעט בכל שנה, ההודעה על הקצאת ההיתרים מגיעה ימים ספורים לפני החג, ולפעמים אפילו אחרי סיומו, מה שמקשה על אנשים להגיש בזמן בקשות להיתרים או להיערך ליציאה, ומונע ממי שבקשתו נדחית אפשרות לערער על כך.

במרץ 2020 ישראל הטילה את “סגר הקורונה” במעבר ארז, החמרה של הסגר “הרגיל” שהיא אוכפת על עזה מאז 2007. בחגי המולד והפסחא שנחגגו מאז לא הוקצו היתרי תנועה לנוצרים כלל.

נזכיר כי ישראל מטילה איסור גורף על יציאה של מוסלמים מעזה למסגד אל-אקצה. בעקבות המלחמה ב-2014, אחרי שנים שמנעה זאת כליל, ישראל החלה לאפשר יציאה מצומצמת של מתפללים מוסלמים מעזה לתפילות יום שישי בירושלים, בכפוף למכסה ומגבלות גיל. בדצמבר 2016 ישראל ביטלה את המכסה, ובשנים שלאחר מכן אפשרה רק לכמה מאות מתפללים לצאת מעזה לירושלים סביב חג הקורבן ובמהלך חודש הרמדאן. מאז אמצע 2018, ישראל אינה מאפשרת כלל יציאת מתפללים מוסלמים מהרצועה.

בשנים שבהן המדינה כן מקצה היתרים לנוצרים בחגים, היא ממסגרת זאת לא כזכות יסוד – לחופש דת, לפולחן, לחיי משפחה – אלא כ”מחווה של רצון טוב“. בפועל, ההיתר, או מניעתו, משמשים את ישראל לא פעם כאמצעי לחץ על פלסטינים החיים תחת כיבוש, כמו גם כצעד בלתי-חוקי של ענישה קולקטיבית.