קבוצת ח'דמאת רפיח" מתאמנת בעזה. צילום: מועדון "ח'דמאת רפיח"
קבוצת ח’דמאת רפיח” מתאמנת בעזה. צילום: מועדון “ח’דמאת רפיח”

 

עדכון (18.9.19): בשעת ערב מאוחרת ביום שני, לאחר הגשת העתירה, שלח מטעם מתפ”ש המידע כי 11 מהמבקשים אושרו למעבר, בעוד 24 מתוך חברי הקבוצה המופיעים בעתירה סורבו “מסיבות ביטחוניות”. מבין ה-11, רק חמישה הם כדורגלנים. איש מהמבקשים לא זומן לתחקיר ביטחוני טרם קבלת ההחלטה הגורפת, ולמבקשים לא נמסר כל הסבר על הנימוקים להחלטה. בפועל, ישראל מסכלת את קיום המשחק. בית המשפט עודכן והעתירה עדיין מונחת בפניו.

16 בספטמבר, 2019. קבוצת “ח’דמאת רפיח”, מחזיקת גביע רצועת עזה בכדורגל, היתה אמורה להתמודד ב-3 ביולי במשחק הגומלין על גביע פלסטין מול קבוצת מחנה הפליטים בלאטה, שליד שכם. המשחק הראשון בין הקבוצות התקיים ב-30 ביוני, ברצועת עזה, והסתיים בתיקו 1:1. ישראל התירה לקבוצה מהגדה המערבית להיכנס לרצועה דרך מעבר ארז.

לקראת משחק הגומלין, הגישה הקבוצה מרפיח בקשות להיתרי יציאה ל-22 שחקני הקבוצה ול-13 חברי צוות אימון והנהלה. שלושה ימים לפני מועד המשחק המתוכנן, נודע לדובר הקבוצה כי 31 מהבקשות סורבו “מטעמי ביטחון”. רק ארבע בקשות אושרו, מתוכן רק לשחקן אחד. לשניים מהמסורבים נאמר כי תשובה סופית בעניינם תינתן רק לאחר תחקור ביטחוני שייערך להם במעבר ארז.

לא נותרה ברירה אלא לדחות את המשחק, ונקבע לו תאריך חלופי, 25 בספטמבר. בקשות ממוסמכות הוגשו מחדש למתאם פעולות הממשלה בשטחים (מתפ”ש) ב-21 לאוגוסט. ישראל לא השיבה לבקשות אלה עד היום, קרוב לשבוע לפני המועד.

המשחק בין רפיח לבלאטה הוא חלק ממסגרת תחרותית שמוכרת על ידי הפדרציה הבינלאומית לכדורגל (פיפ”א), ונערכת ברציפות מאז 2015. כתוצאה ממדיניות הבידול שמשליטה ישראל, הליגה הפלסטינית ומשחקי הגביע משוחקים בשתי מסגרות נפרדות, ברצועת עזה ובגדה המערבית. משחק גמר הגביע הפלסטיני מתקיים בין הקבוצה אשר זכתה בגביע ברצועת עזה לבין מחזיקת הגביע בגדה המערבית. המנצחת בסיכום שני המשחקים מיועדת לייצג את פלסטין בליגת האלופות האסייתית.

אתמול הגשנו בשם הקבוצה עתירה, שדורשת ממתפ”ש לענות ולהיענות לבקשתה לצאת למשחק. בעתירה מצוין כי כל דחייה נוספת של המשחק צפויה לסכן את השתתפות המנצחת בטורניר האסייאתי. “התנהלות המשיבים פוגעת בזכויות חוקתיות של העותרים לחופש תנועה, לחופש עיסוק ולגישה להזדמנויות,” נכתב בעתירה. “חברי הקבוצה מבקשים לממש את הפוטנציאל המקצועי שלהם ולהשתתף במשחק הגמר של הליגה הפלסטינית בתקווה שיזכו בגביע. זו הדרך היחידה שבה יוכלו לקבל תואר זה, לנוכח המציאות שבה תושבי רצועת עזה מופרדים מתושבי הגדה המערבית ונאלצים לקיים שתי ליגות נפרדות”.

מסמך הנהלים המפרט את הקריטריונים למעבר דרך ישראל לגדה או לחו”ל כולל מפגשי ספורט כאלה, ומתיר מעבר קבוצות ספורט לאומיות או מקומיות לצורך השתתפות באירועים המתקיימים בחסות הרשות הפלסטינית.

התגובה הישראלית המידית לבקשה הראשונה היתה גורפת, לא סבירה ולא מידתית. העתירה והמועד החלופי למשחק החשוב מהוות הזדמנות חוזרת לרשויות לשקול מתוך יושרה והוגנות את הבקשה ולאשרה.