15 באוקטובר, 2017. מוחמד עוואד, סטודנט מעזה, התקבל ללימודים לתואר שני באוניברסיטה בבריטניה. ממש ברגע האחרון, לאחר שכבר היה נדמה כי החמיץ את ההזדמנות שלו, ובעקבות תשומת הלב שניתנה לסיפורו בתקשורת, ביוזמת גישה, אושרה בקשתו להיתר יציאה מעזה. עוואד הצליח לצאת מהרצועה ולהגיע אל מחוז חפצו כדי לממש את שאיפתו ללימודים בחו”ל.
עוואד הוא אחד ממאות אקדמאים צעירים ומבטיחים תושבי עזה, אשר הצליחו להתקבל לתכניות לימודים נחשבות באוניברסיטאות בעולם. לאחר קבלתם ללימודי תואר שני ומעלה – תלמידים לתואר ראשון אינם נשקלים כלל – מתחיל תהליך ארוך ומלא מהמורות לקבלת היתר יציאה מהרצועה. כשמעבר רפיח אל מצרים סגור, וכך הוא רוב הזמן מאז אמצע 2013, מעבר ארז מהווה את השער היחיד ממנו ניתן לצאת מעזה. בני המזל המעטים שמצליחים לקבל היתר יציאה עולים במעבר ארז על הסעה מאורגנת למעבר גשר אלנבי לירדן ומשם ליעדיהם השונים. ההסעה יוצאת פעם בשבוע, בימי שלישי בבוקר. תושבי עזה המבקשים לצאת מהרצועה לצורך נסיעה לחו”ל תלויים גם בלוח הזמנים של הסעה זאת. ובהיתר מעבר בירדן. ובוויזה בת תוקף למדינת היעד. ובאישור שב”כ. רק אם כל אלה ביד, ונוצר מיתאם בלוחות הזמנים, סיכוייהם לצאת, עולים.
אם בקשות להיתרי יציאה של סטודנטים מסורבות, או שאינן נענות בזמן על ידי מתאם פעולות הממשלה בשטחים (מתפ”ש), נמנעת מהם האפשרות להגיע למוסדות האקדמיים במועד, הסטודנטים עלולים לאבד את מקומם באוניברסיטאות ואת המלגות שבדרך כלל ממנות את שכר הלימוד. אובדן מקום באוניברסיטה מוליד השלכות כבדות משקל עבור כל סטודנט, לא כל שכן עבור תושב עזה, שאפשרויותיו מוגבלות בהרבה.
שלושה סטודנטים מעזה, שגם הם, כמו מוחמד עווד, ביקשו סיוע של גישה, עמדו מול סכנה כזאת בדיוק. אחד מהם התקבל ללימודי תואר שני ניהול והנדסה באוניברסיטת בירמינגהם, השני ללימודי תואר שני בהנדסה ועיצוב פלדה באימפריאל קולג’ בלונדון. השלישית, שבן-זוגה ובתה בת הפעוטה מקווים להצטרף אליה בהמשך, התקבלה ללימודי מנהל עסקים באוניברסיטת אדינבורו. לקראת הנסיעה, היא התפטרה מעבודתה.
במהלך חג הסוכות ישראל אכפה סגר מלא על רצועת עזה והגדה המערבית. המעברים חזרו לפעילות רק ב-14 באוקטובר. למרות שמתפ”ש לא הודיעו רשמית שההסעה של יום שלישי ה-10 באוקטובר תבוטל, מה שמאפיין בהחלט את חולשת מאמציהם ליידע את תושבי עזה בזכויותיהם ואפשרויות התנועה הנתונות להם, ברור היה שאם יציאתם של שלוש הסטודנטים מהרצועה לא תתבצע ב-3 באוקטובר, לפני הטלת הסגר המלא, יאבדו את מקומותיהם באוניברסיטאות.
עד לבוקר ה-3 באוקטובר, מת”ק עזה לא זיכה את השלושה בתשובה לבקשות המסע שלהם, שמשמעותו המעשית היא סירוב. בערך ב-10 וחצי בבוקר, קיבלנו הודעה כי שניים מהשלושה אושרו. לשניים נותרו כ-90 דקות לארוז את חפציהם, להיפרד מכל יקיריהם ולהגיע למעבר ארז. כעבור כשעה התקשרו להרגיע מטעם המת”ק ואמרו שהסעה נוספת תצא בהמשך היום.
משהגיעו לארז במהירות האפשרית, הודיעו לסטודנטים שההסעה כבר יצאה שאין טעם להישאר במעבר; הורו עליהם לשוב הביתה. נחושים לצאת מהרצועה משהשיגו את היתרי המעבר עצמם, השניים נשארו השניים להמתין במעבר. רק ב-21:30, בעקבות מאמץ מרוכז של המחלקה המשפטית של גישה, הצליחו להגיע למעבר גשר אלנבי, ומשם אל יעדיהם.
ועדיין, בקשתו של הסטודנט השלישי לא נענתה. כדי לסייע לו לצאת בטרם יסכן את שנת הלימודים הייחודית שאליה התקבל, נאלצנו לעתור לבית המשפט העליון. עד לשם טרחה המדינה להגיע כדי להגן על התעקשותה למנוע מצעיר, שבידיו כל ההרשאות והניירת, לצאת בזמן החשוב לו; כדי לאלצו להמתין שבוע נוסף. בלחץ בית המשפט הסתפק מתאם פעולות הממשלה בשטחים בשיחה ביטחונית בת עשר דקות שנערכה עם הצעיר, לאחריה התאפשר לו לצאת בעקבות תקוותיו.