עלי תרד בעזה, לאחר הריסוס בשבוע שעבר. צילום: "ארכיטקטורה פורנזית"
עלי תרד בעזה, לאחר הריסוס בשבוע שעבר. צילום: “ארכיטקטורה פורנזית”

23 בינואר, 2020. נזקי הריסוס מהאוויר שביצעו בשבוע שעבר מטוסים ישראלים, במשך שלושה ימים ברציפות, ניכרים בגידולים החקלאיים שבשדות הסמוכים לגדר ברצועה. הנזקים נראו השבוע בבירור על דגימות שאספו פעילים של “ארכיטקטורה פורנזית”, ארגון שחוקר את הריסוס בעזה בשנים האחרונות, במספר שדות מזרחית לג’באליה שבצפון הרצועה. הדגימות נאספו במרחקים של 100, 270, 400 ו-600 מטרים מהגדר בעומק הרצועה. לדברי החקלאים באזור, הגידולים שנדגמו, ועוד דונמים של גידולי פטרוזיליה, אפונה, חיטה ושעורה, הושמדו כליל.

החקלאי ריאד אל ניסאר, תושב מחנה הפליטים אל בוריג’ המגדל למעלה מ-20 דונמים של פטרוזיליה וקישואים במרחק כ-300 מטרים מהגדר, מספר כי השפעות של הריסוס שבוצעו באזור בימים רביעי וחמישי בשבוע שעבר, החלו מתגלות בבירור ביום ראשון. אל ניסאר, שסובל מנזקי הריסוס כבר שנים, העריך בעבר את הפסדיו בשל ריסוס בעשרת אלפים עד 15 אלף דולר.

התרד בשדותיו של סלאח אל נג’אר, במרחק 300 עד 600 מטרים מהגדר, בשטח שמשתרע מזרחית לח’אן יונס, הושמד כליל. בשנים קודמות הריסוס פגע בשדותיו וגרם לו לנזקים כלכליים כבדים. לדבריו, גם בשדה הפול של אחיינו, המרוחק כקילומטר מהגדר, ניכרים כעת נזקים.

סרטון שפרסם אתמול ארכיטקטורה פורנזית, מאשש את האבחנה שהמטוסים בחרו לרסס כאשר הרוח נשבה לכיוון הרצועה. נזכיר כי לא נמסרה לחקלאים התראה מראש, כך שלא יכלו להיערך כדי להגן על היבול או להקדים את הקטיף.

דגימת עלים מעזה, לאחר הריסוס בשבוע שעבר. צילום: "ארכיטקטורה פורנזית"
דגימת עלים מעזה, לאחר הריסוס בשבוע שעבר. צילום: “ארכיטקטורה פורנזית”

הפעם הקודמת שבה ריססה ישראל מעל הגדר היתה בדצמבר 2018. ישראל הודתה כי בחמש השנים מאז 2014 ביצעה כ-30 ריסוסים מן האוויר בסמוך לגדר עם הרצועה, מעל שטח ישראל. מהמעקב ומהתיעוד של גישה ושל ארגוני זכויות אדם נוספים, עולה שעד לפני הריסוס בשבוע שעבר פגעו הריסוסים ב-7,620 דונם של קרקעות חקלאיות ברצועה. מחקר מיולי 2019 של ארכיטקטורה פורנזית, שהתבסס במידה רבה על תחקיר שטח ועל עבודה משפטית שניהלו הארגונים גישה, עדאלה ואלמיזאן, הראה כי הריסוסים גרמו לפגיעה קשה בקרקעות וביבולים חקלאיים בתוך שטח הרצועה.

ביום חמישי האחרון שלחו שלושת הארגונים מכתב בהול לשר הביטחון, לפרקליט הצבאי הראשי וליועץ המשפטי לממשלה ובו הבהירו כי הריסוס אינו חוקי ודרשו לחדול מלעשות בו שימוש.