מאתמול בבוקר (2.8) מגבילה ישראל תנועה לאורך עוטף עזה ומונעת גישה למעבריה עם רצועת עזה, ארז לתנועת אנשים ומעבר כרם שלום לתנועת סחורות, ואת התנועה דרכם. זאת, לטענת הרשויות בישראל, עקב גל המעצרים הנרחב בגדה המערבית והחשש מתגובת נגד מצד כוחות חמושים ברצועה. בשל כך נמנעת מאתמול תנועה דרך מעבר ארז אף למקרים דחופים שכבר אושרה יציאתם, ובהם עשרות חולים הזקוקים לטיפולים רפואיים דחופים ומצילי חיים. רק ארבעה מקרים רפואיים דחופים הצליחו לצאת אתמול לטיפול דחוף מחוץ לרצועה, באמבולנסים שהגעתם התעכבה מאוד בשל חסימות הצירים והכבישים באזור. בנוסף לחולים, נמנעה אתמול והיום יציאתם של תושבי עזה שקיבלו היתר מסיבות הומניטריות, וביניהם תושבים שאושרה יציאתם לביקור קרוב משפחה מדרגה ראשונה שמתחתן, גוסס או להלווייתו, בישראל או בגדה. לפי הוועדה האזרחית הפלסטינית בעזה, ממוצע היציאות היומי בארז עמד בתקופה האחרונה על כ-2000 יציאות ביום, מתוכן כ-100-120 של חולים ומלוויהם.
סגירת מעבר ארז מונעת יציאה של כ-14,000 תושבי עזה המחזיקים, נכון להיום, בהיתרי “סוחר” ו”צרכים כלכליים” המאפשרים יציאה לצרכי פרנסה בישראל. כל יום שבו המעבר סגור בפני יציאת עובדים מהרצועה נמנעת פרנסה מאלפי אנשים ומהמשפחות הנסמכות עליהם ומביא להפסדים של מיליוני שקלים לכלכלת הרצועה.
מעבר כרם שלום לתנועת סחורות סגור אף הוא מאתמול ותנועת סחורות אל הרצועה וממנה נעצרה כליל. בין היתר, נמנעת בשל כך כניסת דלקים לתחנת הכוח ברצועה, מה שעלול לגרום לפגיעה באספקת החשמל ברצועה, הרעועה ממילא. עצירת היכולת לשווק תוצרת חקלאית וסחורות נוספות מהרצועה מוסיפה לנזק הכלכלי העצום שנגרם כתוצאה מהחלטת ישראל למנוע תנועה דרך מעבריה עם עזה, וזאת במצב של מצוקה כלכלית והומניטרית חמורה שיצרו עשורים של הגבלות ו-15 שנות סגר ישראלי על הרצועה. לפי משרד החקלאות בעזה, נמנעה אתמול (2.8) כניסה של כ-65-60 משאיות סחורה חקלאית לעזה ויציאה של כ-15-20 משאיות של סחורה חקלאית לשיווק מחוץ לרצועה, בהפסדים חמורים ובלתי-הפיכים לחקלאים ולמשווקים.
החלטת ישראל לסגור את המעברים היא פגיעה קיצונית בתושבי הרצועה המתווספת לנזקים הקשים שהיא גורמת להם בשגרה באמצעות הסגר הבלתי חוקי שהיא כופה. על פי דיווחים, ישראל טוענת כי סגירת המעברים אינם צעד ענישתי נגד תושבי רצועת עזה (צעד שהינו בלתי-חוקי ממילא), אך כעת, ביום השני לסגירה המוחלטת של המעברים, ברור שישראל אינה שוקלת כראוי את צרכיה ההומניטריים של האוכלוסייה בעזה ואת זכויות היסוד של תושבי הרצועה, שעליהן, היא מחויבת, ככוח כובש ועל פי חוק, לשמור.
במכתב ששיגר “גישה” אמש לשר הביטחון, ליועץ המשפטי לממשלה ולמתאם פעולות הממשלה בשטחים, מודגש כי סגירת המעברים באופן זה היא בלתי-חוקית וכי היא מובילה לפגיעה בלתי-מוצדקת, בלתי-סבירה ובלתי-מידתית בזכות לחיים, לבריאות ולשלמות הגוף, לתנועה, לתעסוקה ולפרנסה, לחיי משפחה, להזדמנויות ולפגיעה באלפי משפחות ולשיבוש חיי המסחר והתעשייה ברצועה בכלל. “הדבר מחזק את תחושת ההתנכלות לתושבי הרצועה, החיים באי-יציבות כתוצאה מהשליטה של ישראל על המעברים, וההחלטות השרירותיות והפתאומיות שמתקבלות בעניין סגירתם”, נכתב בו.
לקריאה לפתיחת המעברים הצטרפו הח”כים איבתיסאם מרעאנה (כאן), עאידה תומא סלימאן (כאן), מוסי רז, מיכל רוזין, עלי סלאלחה וגבי לסקי (כאן), אשר פנו אמש בנפרד לשהב”ט ולמתפ”ש בדרישה לבטל את ההחלטה על סגירת מעבר ארז ולאפשר יציאה מידית לחולים המבקשים להגיע לטיפולים רפואיים בישראל.